Klinton želi biti poput Merkel: Vrijeme da SAD imaju ženu na čelu države

Mnogi očekuju da će Klinton, bivša senatorka i supruga bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona, ući u trku za Bijelu kuću na predsjedničkim izborima 2016.
9 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Beta/AP
Hilari Klinton, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.06.2014. 16:29h

Bivša američka državna sekretarka Hilari Llinton kazala je za njemački nedjeljnik “Stern” kako bi Sjedinjene Države trebalo da slijede primjer Njemačke i poput kancelarke Angele Merkel imati na čelu države ženu.

"Zaostajemo za vama u Njemačkoj što se toga tiče", kazala je bivša državna sekretarka.

"Naravno da želim da i Sjedinjene Države imaju uskoro na čelu države ženu i učiniću sve što mogu da se to dogodi, iako još ne znam da li ću to biti ja", kazala je za nedjeljnik koji izlazi u srijedu.

Mnogi očekuju da će Klinton, bivša senatorka i supruga bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona, ući u trku za Bijelu kuću na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Klinton je, takođe, izjavila kako razumije bijes Njemaca nakon otkrića da je američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prisluškivala mobilni telefon kancelarke Merkel u sklopu svog rasprostranjenog programa nadzora elektroničkih komunikacija u Njemačkoj, koja je bliski saveznik SAD.

"I sama bih bila ljuta poput Njemaca. Zahtjevala bih da moj prijatelj i saveznik odmah prekine s tim", kazala je Klinton, dodavši međutim kako nikakav sporazum o tome da se ne špijunira, koji traže neki njemački političari, nije praktična opcija. "To ne bi bilo dovoljno fleksibilno", smatra. "Ne mislim da je pisani sporazum pravi način da se to napravi - i to u prvom redu ne bi trebalo ni biti potrebno".

Bonus video: