Bler: Invazija 2003. nije uzrok sadašnje krize u Iraku

On smatra i da bi, da Sadama Huseina tada nije srušila britanska i američka vojska, njegovu vladu zahvatilo "arapsko proljeće"
76 pregleda 16 komentar(a)
Toni Bler, Foto: Beta/AP
Toni Bler, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.06.2014. 20:09h

Bivši britanski premijer Toni Bler kazao je da je potpuno pogrešno misliti da je anglo-američka invazija na Irak 2003. doprinijela trenutnoj krizi u toj zemlji.

Nasuprot stavovima svojih neistomišljenika u zemlji i inostranstvu, Bler je za jednu britansku televiziju naglasio da bi se iračka kriza dogodila bez obzira na poteze koje je povukao 2003. godine.

"Možete da raspravljate da li je ono što smo učinili 2003. bilo dobro ili loše, ali šta god da je bilo učinjeno i dalje biste imali problem duboke nestabilnosti u Iraku i regionu", ocijenio je Bler za TV kanal Sky news.

Bler smatra i da bi, da Sadama Huseina tada nije srušila britanska i američka vojska, njegovu vladu zahvatilo "arapsko proljeće", koje bi se proširilo regionom i pretvorilo u krvavi rat u sirijskom stilu.

Bivši britanski premijer je ocijenio da bi Zapad bio uvučen u iračku krizu, želio to ili ne, i pozvao zapadne zemlje da se bore protiv islamskih ekstremista u Iraku i Siriji, pozivajući se na sporazum vlada arapskih zemalja u regionu.

"Ne predlažem da pošaljemo kopnenu vojsku i pokrenemo sveobuhvatnu invaziju kao što smo učinili u Iraku i Avganistanu, ali kažem da bi trebalo da preuzmemo aktivnu ulogu da obuzdamo događaje u Siriji i Iraku, kao i u cijelom regionu", istakao je on.

Bler je, u uključenju iz Abu Dabija, rekao da je iračku krizu, na prvom mjestu, podstaklo to što Zapad nije preduzeo vojnu akvciju u Siriji, prenijeli su mediji.

U članku objavljenom na svom veb sajtu, on je naveo da su sukobi u Siriji pružili islamskim ekstremistima šansu da se ponovo aktiviraju i steknu vojno iskustvo, dodavši da postoji opasnost da zemlja postane ozbiljniji izvor terorističkih prijetnji nego Avganistan 90-ih godina.

Bler je optužio "sektaštvo" iračke vlade za širenje krize i rekao da ona nije uspjela da iskoristi novac od prodaje nafte da obnovi zemlju.

Bler je za BBC rekao da je osnovni razlog zbog kog Zapad mora da interveniše u Iraku i Siriji zaštita sopstvene bezbjednosti.

"Ti ljudi, ako im dopustite da se razmahnu, te ekstremističke grupe, na kraju će predstavljati prijetnju za nas, u okviru naših granica", zaključio je Bler.

Bonus video: