Produbljivanje krize

Ubijeno 279 islamista u Iraku, Sirija se priključila borbi protiv ISIL-a

Iran je, dan pošto su SAD poslale nosač aviona u pratnji jedne krstarice i razarača u Persijski zaliv, upozorio da bi svaka strana vojna intervencija u Iraku samo komplikovala krizu
4 komentar(a)
Irak, dobrovoljci, snage bezbjednosti, Foto: Reuters
Irak, dobrovoljci, snage bezbjednosti, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2014. 17:23h

Iračke snage bezbjednosti ubile su 279 džihadista u posljednja 24 sata, dok su još u toku pripreme za veliku kontra-ofanzivu protiv sunitske organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja je zauzela nekoliko područja u Iraku i približava se Bagdadu.

"Naše snage su preuzele inicijativu", izjavio je portparol zadužen za nacionalnu bezbjednost, general Kasem Ata, i dodao da je ubijeno 279 "terorista".

Iračke snage bezbjednosti redovno saopštavaju bilans ubijenih pobunjenika i često je taj broj veliki, ali je to nemoguće provjeriti iz nezavisnih izvora, navodi Frans pres.

Radikalna sunitska grupa od utorka je osvojila Mosul, drugi grad po veličini u Iraku, zatim provinciju Niniva, grad Tikrit, djelove provincije Selahedin, i djelove Dijale i Kirkuka.

Sirija bombarduje uporišta ISIL-a

Sirijska vojska već 24 časa bombarduje uporišta Islamske države Iraka i Levanta, u blizini granice sa Irakom, gdje je ta ekstremna sunitska grupa prije nedjelju dana

krenula u ofanzivu, saopštila je NVO Opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

"Vazdušne snage od subote bombarduju uporišta ISIL-a, posebno u provniciji Raka, u blizini granice sa Irakom", navela je Opservatorija, dodajući da bombardovanje nikada do sada nije bio toliko intenzivno.

Prema saopštenju te NVO, bombardovanje je uslijedilo pošto su pripadnici ISIL-a počeli da u Siriji nagomilavaju teško naoružanje.

Predsjednik Opseravatorije Rami Abdel Rahman rekao je da se uporišta ISIL-a bombarduju u saradnji sa iračkim šiitskim vlastima.

Iran upozorava protiv vojne intervencije u Iraku

Iran je danas, dan nakon što su Sjedinjene Države poslale nosač aviona u pratnji jedne krstarice i razarača u Persijski zaliv, upozorio da bi svaka strana vojna intervencija u Iraku samo komplikovala krizu.

"Irak ima kapacitete i prošao je potrebne pripreme za borbu protiv terorizma i ekstremizma", ističe portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Marzieh Afkham, dodajući da će narod i vlada Iraka "biti sposobni da neutrališu ovu zavjeru", prenosi AFP.

Iranski predsjednik Hasan Ruhani izjavio je u subotu da vjeruje da Iračani imaju kapacitet da "odbiju teroriste" i da Irak za to nije zatražio pomoć od Irana.

Mnoge je, međutim, iznenadila njegova konstatacija kako bi Iran mogao da razmotri saradnju sa SAD u borbi sa sunitskim ekstremistima u Iraku, budući da Teheran sa Amerikom nema diplomatske odnose već više od tri decenije.

Iračke trupe su, inače, krenule juče u protivofanzivu, povrativši od ISIL-a dva grada sjeverno od Bagdada, a na hiljade dobrovoljaca se odazvalo na poziv u borbu od strane šitskog vjerskog vođe, velikog ajatolaha Alija al Sistanija.

Preporučujemo za Vas