Haos u Iraku za rekordne cijene nafte

Irak je drugi po veličini proizvođač sirove nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), dnevno proizvodi oko 3,5 miliona barela tog energenta
2 komentar(a)
Nafta, Foto: Shutterstock
Nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.06.2014. 14:05h

Cijene nafte su danas nastavile da rastu, dostigavši devetomjesečne maksimume, nakon što su se ekstremisti približili iračkoj prijestonici Bagdadu.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u julu poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 47 centi na 107 dolara po barelu, nakon što je juče u Njujorku skočio 2,13 dolara na najviši nivo od septembra, prenijela je agencija Frans pres.

Barel sjevernomorske nafte tipa "brent" za julsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 113,30 dolara, odnosno 28 centi više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, kada je "brent" poskupio 3,07 dolara.

Islamski ekstremisti u Iraku zauzeli su Sadiju i Džalavlu, gradove u provinciji Dijala, a danas su nastavili da se sukobljavaju sa iračkim snagama kod Bakube, čime se sve više približavaju Bagdadu.

Irak je drugi po veličini proizvođač sirove nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), dnevno proizvodi oko 3,5 miliona barela tog energenta i ima pete po veličini rezerva nafte u svijetu.

Analitičari strahuju da bi eskalacija nasilja u toj zemlji mogla da dovede do skoka cijena nafte. Kompanija "Filip fjučers" upozorava da bi eventualni rast cijena energenata ukočio globalni privredni rast, a možda i doveo do nove recesije.

Bonus video: