Neredi uoči početka Mundijala: Suzavcem na demonstrante

Na desetine demonstranata okuplo se u blizini stanice metroa noseći crveni transparent sa natpisom: "Ako nemamo nikakva prava, onda neće biti ni Mundijala"
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2014. 17:17h

Policija Sao Paola rastjerala je demonstrante koji su protestovali protiv fudbalskog Mundijala, tako što je upotrijebila suzavac, šok bombe i gumene metke.

Protesti na kojima je policija intervenisala održani su na dan odigravanja prve utakmice šampionata svijeta na stadionu u Sao Pualu između Brazila i Hrvatske.

Na desetine demonstranata okuplo se u blizini stanice metroa noseći crveni transparent sa natpisom: "Ako nemamo nikakva prava, onda neće biti ni Mundijala".

On su najavili da će doći što bliže Korintijans areni, stadionu na kojem će biti odigran prvi meč Mundijala, ali je policija upotrebom sile spriječila taj marš.

Kako prenosi britanski BBC, protesti su planirani i u drugim brazilskim gradovima domaćinima Svjetskog prvenstva.

Prezenter američkog CNN-a Aleks Tomas istovremeno je na Tviteru objavio da je producentkinja te mreže u Sao Paulu zadobila tešku povredu ruke izvještavajući sa nereda.

Prošle godine je više od milion ljudi učestvovalo u protestima širom Brazila zahtijevajući bolju javnu uslugu, istovremeno ukazujući na široku rasprostranjenost korupcije i visoke troškove organizacije Svjetskog prvenstva.

Od tada je organizovano i više manjih protesta protiv oranizacije najznačajnijeg fudbalskog takmičenja na planeti, a ti skupovi su često bili praćeni nasiljem.

Galerija

Bonus video: