Uhapšen najtraženiji filipinski islamista

Mundos je prije sedam godina izveo spektakularno bjekstvo iz zatvora, a američka vlada ucijenila je njegovu glavu na 500.000 dolara
0 komentar(a)
Khair Mundos, Foto: Beta/AP
Khair Mundos, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.06.2014. 11:26h

Filipinski islamistički ekstremista Kair Mundos, kojeg su Sjedinjene Države stavile na listu najtraženijih ekstremista, uhapšen je danas u sirotinjskoj četvrti Manile.

Mundos je prije sedam godina izveo spektakularno bjekstvo iz zatvora, a američka vlada ucijenila je njegovu glavu na 500.000 dolara, prenijela je agencija AFP.

Na sajtu odjelenja američkog Stejt departmenta "Nagrade u ime pravde" opisan je kao "glavni vođa i finansijer" islamske ekstremističke grupe Abu Sajaf, koja stoji iza najtežih napada na Filipinima.

Grupa, koja ima nekoliko stotina članova, optužena je za niz smrtonosnih bombaških napada i kidnapovanja, a mete su najčešće stranci i hrišćani.

Abu Sajaf stoji iza bombaškog napada na putnički voz u Manilskom zalivu 2004. godine kada je više od 100 ljudi poginulo. Mundos je bio uhapšen 2004. godine u južnom filipinskom regionu Mindanao.

Tri godine kasnije Mundos se našao među nekoliko desetina ekstremista koji su pobjegli iz zatvora u Mindanau u februaru 2007. godine, tako što su muslimanski pobunjenici bacili granate na zatvor i čuvali stražare da bi oni pobjegli.

Mnoge vođe grupe Abu Sajaf su uhapšeni ili ubijeni, ali oni i dalje predstavljaju prijetnju na jugu Filipina, gdje najčešće izvode napade i otmice.

Bonus video: