Nadaju se sporazumu

Rohani: Dokazali smo da nam je nuklearni program mirnodopski

Iran i grupa 5+1, pošto su postigli prelazni sporazum u novembru 2013, očekuju da će doći i do konačnog dogovora do 20. jula ove godine
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2014. 18:49h

Iran će učiniti sve "u svojoj moći" da omogući postizanje sporazuma o svom nuklearnom programu sa šest velikih sila, poručuje predsjednik Irana Hasan Rohani.

"Iran je dokazao da nuklearni program koristi u mirnodopske svrhe. Učinićemo sve u svojoj moći kako bi se postigao sporazum s grupom 5+1" (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka), rekao je Rohani drugog dana posjete Turskoj.

"Iran je spreman da sjedne za pregovarački sto kako bi se našlo rešenje... Iran je učinio svoj izbor potpisujući sporazum iz Ženeve", rekao je predsjednik Irana, ocjenjujući da su sankcije koje je Zapad uveo njegovoj zemlji "nepravedne".

Iran i grupa 5+1, pošto su postigli prelazni sporazum u novembru 2013, očekuju da će doći i do konačnog dogovora do 20. jula ove godine, kojim bi se garantovalo da Teheran svoj nuklelarni program koristi isključivo u mirnodopske svrhe, a da Zapad ukine sankcija toj zemlji.

Razgovori predstavnika SAD i Irana koji od juče traju u Ženevi, odvijaju se u "pozitivnoj atmosferi", rekao je danas glavni iranski pregovarač Abas Aragči.

Razgovori i s francuskim, ruskim i njemačkim predstavnicima predviđeni su do kraja nedjelje.

Preporučujemo za Vas