Libija: Izbor premijera neustavan

Tani je najavio ostavku poslije oružanog napada na njegovu porodicu, ali je insistirao na tome da njegovog naslednika izabere novi parlament i odbio je da prizna Mitigovu vladu
2 komentar(a)
Sud, Foto: Shutterstock
Sud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2014. 10:04h

Libijski Vrhovni sud danas je proglasio neustavnim izbor Ahmeda Mitiga za premijera na haotičnoj sjednici prelaznog parlamenta početkom maja.

"Sud je donio odluku da je izbor Mitiga na sjednici Generalnog nacionalnog kongresa (prelazni parlament) neustavan", izjavio je sudija Vrhovnog suda poslije kratkog pretresa. Odlazeći premijer Abdulah al-Tani je rekao da će čekati sudsku presudu prije nego što odluči da preda vlast.

Presudu će danas preispitati administrativni sud.

Tani je najavio ostavku poslije oružanog napada na njegovu porodicu, ali je insistirao na tome da njegovog naslednika izabere novi parlament i odbio je da prizna Mitigovu vladu.

Mitig (42), nestranačka ličnost koju podržavaju islamisti, trebalo je da vodi vladu u kratkom prelaznom periodu do 25. juna kada se održavaju parlamentarni izbori u Libiji.

Aktuelni parlament je izabran u julu 2012. na prvim slobodnim izborima u istoriji Libije, skoro godinu dana nakon svrgavanja režima Moamera Gadafija u pobuni.

Legitimitet parlamenta je doveden u pitanje kada je on produžio svoj mandat, koji je trebalo da istekne u februraru, do decembra 2014, navodi AFP.

Bonus video: