Avganistan: Talibani pokušali da ubiju predsjedničkog kandidata

U prvom krugu izbora Abdulah je osvojio 44,9 a njegov rival Gani 31,6 odsto glasova
3 komentar(a)
Abdulah Abdulah, Foto: Reuters
Abdulah Abdulah, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2014. 15:06h

Bombaški napad izveden je danas na konvoj avganistanskog predsjedničkog kandidata Abdulaha Abdulaha, pri čemu ima mrtvih i povrijeđenih, prenose agencije.

Dvije bombe su eksplodirale blizu vozila u konvoju kod mjesta Kote Sangi u zapadnom dijelu Kabula, rekao je policijskizvaničnik i dodao da su dvije osobe ubijene, a 16 je povrijeđeno.

"Kada sam napuštao skup Islamske narodne stranke jedinstva, jedno od mojih vozila bilo je pogođeno bombom i ono je oštećeno", rekao je Abdulah na drugom skupu održanom poslije napada i dodao da je on dobro, javlja Rojters.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Avganistanu bio je pohvaljen kao uspješan jer talibani nisu uspjeli izazvati veće nemire, ali se, navodi Rojters, čini da će drugi krug 14. juna biti mnogo nestabilniji.

Talibani su nakon izbora promijenili vojno vođstvo, ali odbacuju navode da je Abdul Kajum, bivši zatvorenik u američkoj vojnoj bazi u Gvantanamu, smijenjen zato jer nije uspio sijanjem straha brojne Avganistance da spriječi da izađu na birališta u prvom krugu.

U drugom izbornom krugu Abdulah će se za mjesto šefa države boriti sa Ašrafom Ganijem, bivšim ekonomistom Svjetske banke.

U prvom krugu Abdulah je osvojio 44,9 a Gani 31,6 odsto glasova.

Gani je osudio napad na konvoj svoga protivkandidata napisavši na svome Tviter nalogu: "To je djelo neprijatelja Avganistana koji žele da unište demokratski proces u zemlji".

Bonus video: