Tajland: Uhapšen demokratski aktivista, protivnik vojnog puča

Bungamanong je suočen sa optužbom za nepoštovanje naređenja hunte, za šta može da dobije do dvije godine zatvora
51 pregleda 0 komentar(a)
Tajland protesti, Foto: Reuters
Tajland protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2014. 10:31h

Tajlandska hunta uhapsila je odbjeglog vođu protivnika vojnog puča Sombata Bungamanonga. Kako ocjenjuje agencija AFP, to je pokušaj vladajuće vojne vlasti da zaustavi svaku kritiku u vezi preuzimanja vlasti.

Bungamanong je stajao iza kampanje na društvenim mrežama o organizovanju protesta protiv vojnog puča i uhapšen je u četvrtak uveče u gradu Čonburi, jugoistočno od prijestonice Tajlanda, rekla je portparol vojske Siričan Ngatong, koja je ukazala da je vojska imala tim koji je na internetu pratila aktivnosti uhapšenog.

Istaknuti prodemokratski aktivista, Bungamanong, jedan je od nekoliko stotina političara, aktivista, akademika i novinara koje je hunta pozvala na razgovor, poslije puča 22. maja.

Oni koji su se odazvali pritvoreni su na tajnim lokacijama do nedelju dana i naređeno im je da obustave političke aktivnosti.

Bungamanong je odbio da se pojavi i na fejsbuku je napisao "Uhvatite me ako možete". Sada je suočen sa optužbom za nepoštovanje naređenja hunte, za šta može da dobije do dvije godine zatvora.

Komandant tajlandske vojske, general Prejut Čan-oća izveo je vojni puč 22. maja, uhapsio bivšu premijerku Jingluk Šinavatru, članove njenog kabineta i vođe antivladinih protesta i potom je raspustio parlament.

Bonus video: