Jedan od najbitnijih dana prošlog vijeka

Neposredno pred dugo planirani početak tajne operacije "Overlord", u Normadiji je izbilo nevrijeme sa jakim kišama i olujama. Zbog toga su vođe bile primorani da invaziju odlože...
133 pregleda 54 komentar(a)
Dan D, Foto: Beta/AP
Dan D, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.06.2014. 23:31h

6. jun 1944. je na Zapadu ušao u istoriju kao "Dan D", najvjerovatnije jer na engleskom "decision" znači odluka. To svakako jeste bio odlučujući dan u Drugom svjetskom ratu.

Overlord je ime vojne operacije. I plaže u Normandiji na koje su se vojnici iskrcali, dobile su „vojna“ imena: „Juta“, „Omaha“, „zlato“, „mač“ i „Juno“. U to istorijsko iskrcavanje je bilo uključeno 14 nacija. Pored Amerikanaca, Britanaca, Poljaka, Kanađana i Francuza, svoje jedinice su imale i Grčka, Češka i Australija.

Vrhovni komandant savezničkih snaga u sjevernoj Evropi bio je američki general Dvajt Ajzenhauer, koji je kasnije postao 34. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Prethodnih mjeseci Ajzenhauer je već komandovao iskrcavanjem savezničkih trupa na Siciliji i na italijanskom kopnu.

Neposredno pred dugo planirani početak tajne operacije "Overlord", u Normadiji je izbilo nevrijeme sa jakim kišama i olujama. Zbog toga su vođe bile primorani da invaziju odlože za jedan dan – i započnu je u ranim jutarnjim satima 6. juna 1944.

Oko 160.000 vojnika se iskrcalo na pet djelova velike plaže. Oni su napali utvrđenja takozvanog "Atlantskog zida" iza kojeg se ušančio njemački Vermaht. Nezaštićeni saveznički vojnici prvo su morali da trče kroz vodu, zatim preko plaža, potpuno vidljivi za neprijatelja: bili su to odredi smrti.

Od padobranaca su kasnije postali heroji, malo ih je prežijvelo. Oni su bili prvi koji su još po mraku skočili iza neprijatelja i tamo osvojili ključne pozicije. Neki od njih nisu kamuflirali samo lica, već su korstili indijanske ratne boje i imali frizuru irokeza – kako bi uplašili neprijatelja.

Saveznici su prvo bombardovali plaže Normandije. U zaleđu je skočilo hiljade padobranaca, zatim je obali prišlo više od 1.000 ratnih brodova i skoro 4.200 brodova francuske obalske straže. Hiljade aviona i tenkova su korišćeni za podršku. Po okolnim selima, posebno po njemačkim položajima Vermahta, padala je kiša bombi.

"Operacija Overlord" je uspjela između ostalog i zbog toga što je njemačko vođstvo bilo potpuno iznenađeno iskrcavanjem u Normandiji. Saveznici su se potrudili da nacističku Njemačku do posljednjeg trenutka drže u uvjerenju da će se iskrcavanje desiti nešto kasnije i nešto sjevernije, u mjestu Kale.

Obmana je uspjela: Vodeći nacistički vojni komandanti su bili uvjereni da sebi mogu da priušte odsustvo - radi zabave u Parizu ili za odlazak kući. I legendarni general Ervin Romel je otputovao u južnu Njemačku na 50. rođendan svoje supruge.

Hitler je tog 6. Juna 1944. bio u Obersalcbergu. "Špigl" piše da je on o invaziji bio obaviješten tek ujutru oko 10 sati. Niko se nije usudio da probudi Firera.

Navodno je Hitler euforično reagovao, povikavši: "Vijesti ne mogu biti bolje! Englezi su konačno tamo gdje možemo da ih pobijedimo."

Mada je invazija u Normandiji jedna od glavnih prekretnica Drugog svjetskog rata, trajao je još jedanaest mjeseci rat u Evropi, Mnogi vojnici koji su se borili u Normandiji, bili su zatim poslati u borbene misije u azijsko - pacifičkom regionu. Tamo je rat trajao do septembra 1945.

U sklopu operacije "Overlord" ubijeno je oko 57.000 savezničkih vojnika, 155.000 je ranjeno, 18.000 se vode kao nestali. Na njemačkoj strani je bilo je 200.000 mrtvih. Na dan kada je počela invazija podsjeća se svake godine. Pored predstavnika vlasti iz svih zemalja učesnica, često iz daleka dolaze i veoma stari veterani.

Bonus video: