Obama: Poljska i Ukrajina više nikada neće biti prepuštene sebi

Evropski lideri i Obama usvojili su danas u Varšavi deklaraciju u kojoj se ističe da aneksija Krima predstavlja kršenje osnova političkog i pravnog poretka u Evropi
31 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2014. 18:49h

Predsjednik SAD Barak Obama poručio je danas u Varšavi, na 25. godišnjicu pada komunističkog režima u Poljskoj, da ni Poljaci, ni Ukrajinci, nikada više neće biti prepušteni sebi i da SAD nikada neće priznati aneksiju Krima.

"Kako nas je podsjetila agresija Rusije, slobodni narodi moraju da joj se suprotstave. Mi moramo da radimo na tome da Evropa bude slobodna i mirna. Moramo da stojimo uz one koji traže slobodu i mir. Zajedno smo sada i zauvijek. Da branimo vašu teritoriju. Poljska nikada neće ostati sama. To nisu samo prazne riječi", poručio je Obama.

On se obratio velikom broju Poljaka, koji su bili zajedno sa šefovima država i vlada i delegacijama 50 zemalja, na centralnoj proslavi ispred Kraljevskog zamka u Varšavi.

“Kako možemo da dopustimo da mračne taktike iz XX vijeka definišu XXI vijek”, kazao je.

Obama se ranije sastao sa novoizabranim ukrajinskim prdsjednikom Petrom Porošenkom i obećao mu podršku kako bi se obnovio mir u zemlji.

Američki lider je kazao da je Porošenko “mudar izbor” da vodi Ukrajinu, i dodao da bi Ukrajina mogla postati prava demokratija ako joj međunarodna zajednica pruži podršku.

“Kralj čokolade” Porošenko, izabran 25. maja za šefa države, biće inaugurisan u subitu.

Obama je obećao 5 miliona dolara podrške u vojnoj opremi Kijevu, piše BBC.

Američke vlasti su početkom marta obećale pomoć od 18 miliona dolara u hrani, odjeći, radio prijemnicima i drugoj opremi.

Obama će danas boraviti i u Briselu radi sastanka G7, prvi od kako je Rusija izbačena iz G8 u znak protesta zbog pripajanja Krima u martu.

BBC piše da se očekuje da će se Obama sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Francuskoj u petak, tokom 70. godišnjice iskarcavanja savezničkih snaga u Normandiji.

Dopisnik BBC-a iz Vašave Adam Iston rekao je da je Obama odlučio da dođe u Poljsku zbog njene simbolične vrijednosti.

U svom govoru, američki lider je kazao da se Poljska dugo borila protiv okupacije, i da se ta nena patnja ogleda danas u Ukrajini.

“Nećemo prihvatiti rusku okupaciju Krima niti njeno kršenje ukrajinskog suvereniteta”, rekao je Obama.

Kasnije je njemačka kancelarka Angela Merkel zaprijetila Rusiji novim sankcijama ako Moskva ne obuzda separatiste na istoku Ukrajine.

“Od presudnog je značaja da predsjednik Putin iskoristi svoj uticaj kako bi naveo separatiste da se odupru upotrebi nasilja i zastrašivanja, predaju svoje oružje i obustave okupaciju”, kazala je u obraćanju poslanicima.

U međuvremenu, separatistički pobunjenici su zauzeli dvije vojne baze u istočnom regionu Lugansk.

Aneksija Krima kršenje pravnog poretka

Evropski lideri i predsjednik Sjedinjenih Država (SAD) Barak Obama usvojili su danas u Varšavi deklaraciju u kojoj se ističe da aneksija Krima predstavlja kršenje osnova političkog i pravnog poretka u Evropi.

"Pamteći tragičnu istoriju našeg kontinenta, uvjereni smo da aneksija Krima predstavlja kršenje političkog i pravnog poretka u Evropi i podriva funkcionisanje cijelog međunarodnog sistema", kaže se u deklaraciji koja je pročitana na početku proslave 25.godišnjce pada komunizma u Poljskoj.

Lideri su u deklaraciji poručili da se mir i bezbjednost mogu postići dobrosusjedskim odnosima naroda i država na principima međunarodnog prava, naročito na poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država.

Bonus video: