OEBS pozvao SAD da odustanu od procesa protiv novinara

"Nije prihvatljivo da se novinar primorava da svjedoči i otkriva svoje izvore kada piše o temama od javnog značaja", ocjenila je Mijatović
1 komentar(a)
Novinari, Foto: Shutterstock
Novinari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2014. 18:02h

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović danas je izjavila da je razočarana odlukom Vrhovnog suda Sjedinjenih Država kojom se novinari mogu primorati da otkriju svoje izvore na sudu u kriminalnim postupcima.

Odlukom Vrhovnog suda potvrđena je prethodna presuda Apelacionog suda u Virdžiniji kojom je podržana odluka da novinar "Njujork tajmsa" Džejms Rizen svjedoči na suđenju bivšem oficiru CIA optuženom za otkrivanje povjerljivih informacija medijima.

"Nije prihvatljivo da se novinar primorava da svjedoči i otkriva svoje izvore kada piše o temama od javnog značaja", ocjenila je Mijatović, navodi se u saopštenju iz njene kancelarije.

Ona je ukazala da američko ministarstvo pravde i dalje ima priliku da odustane od daljih akcija koje bi mogle da vode osuđivanju Rizena na zatvorsku kaznu zbog nepoštovanja suda, ukoliko odbije da svjedoči.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija još jednom je pozvala na usvajanje zakona kojim bi se zaštitili novinari i njihovi izvori.

"Pravo novinara da štite svoje izvore je jedno od osnovnih prava istraživačkog novinarstva i mora biti zaštićeno", rekla je Mijatović.

Bonus video: