Palestinska vlada položila zakletvu: "Kraj podjela i obnavljanje jedinstva"

Portparol Hamasa u pojasu Gaze Sami Abu Zuhri naveo je da je podjela iza Palestinaca a pred njima "veliki izazovi da izbrišu tragove podjele"
0 komentar(a)
Palestina, vlada, Foto: Beta/AP
Palestina, vlada, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.06.2014. 15:43h

Nova palestinska vlada jedinstva danas je položila zakletvu u Ramali, na Zapadnoj obali, pred palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, koji je rekao da je ovaj dan "kraj podjele i obnavljanja jedinstva domovine i institucija".

To se smatra velikim korakom ka okončanju teritorijalne i političke podjele s rivalskim Hamasom, ali u isto vrijeme donosi i veliki rizik od nove napetosti u odnosima s Izraelom.

"Ova crna stranica u našoj istoriji je zatvorena zauvijek i nikada se neće vratiti", istakao je Abas u unaprijed snimljenom govoru, emitovanom preko Televizije Palestina nakon što su ministri položili zakletvu.

"Danas proglašavamo kraj podjele i obnavljanje jedinstva naše domovine i institucija", rekao je palestinski predsjednik, vođa sekularnog Fataha.

Portparol Hamasa u pojasu Gaze Sami Abu Zuhri naveo je da je podjela iza Palestinaca a pred njima "veliki izazovi da izbrišu tragove podjele".

Vlada jedinstva, koju čini 17 ministara, a predvodi je dosadašnji predsjednik vlade na Zapadnoj obali, Rami Hamdala, zaista je suočena s čitavim nizom izazova i na unutrašnjem planu, a i u odnosima s međunarodnom zajednicom.

Netanjahu najavio bojkot

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je najavio da će bojkotovati takvu vladu jer je podržava Hamas, koji Izrael, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

SAD i EU još nijesu donosile ocjene o novoj vladi, ali te zemlje zahtijevaju da svaka palestinska vlada prizna Izrael, odbaci nasilje i pridržava se ranijih mirovnih sporazuma.

Abas je davno to prihvatio ali je Hamas odbijao da ispuni takve uslove.

Palestinski predsjednik je danas predsjedavao prvim sastankom vlade, na koji nijesu došla tri ministra iz pojasa Gaze jer im Izreal to nije dozvolio.

Abas je rekao ministrima da je nova vlada posvećena ideji o državi u granicama prije rata 1967. godine. U tom ratu je Izrael osvojio Zapadnu obalu, s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze.

Vlada je "posvećena priznanju Izraela, odbacivanju nasilja i poštovanju međunarodnih sporazuma. Takođe smo posvećeni bezbjednosnoj saradnji između nas i sa Izraelcima za zaštitu interesa našeg naroda i posvećeni smo narodnom mirnom otporu," rekao je Abas, kako prenosi Asošijeted pres.

Abasovi lojalisti zadržali su ključne pozicije u vladi - ekonomiju, finansije, unutrašnje i spoljne poslove, dok su ostali portfelji dodijeljeni nezavisnim ministrima.

Do posljednjeg trenutka je bilo nesporazuma između Fataha i Hamasa o sastavu vlade, što je pokazatelj da će odnosi između njih, ipak, ostati osjetljivi.

Bonus video: