SAD objavile Snoudenov mejl kako bi ga "raskrinkale"

U tom mejlu nema ničega što bi potkrijepilo Snoudenove tvrdnje da je zvaničnim kanalima iznio zabrinutost u vezi s programom masovnog nadziranja
1 komentar(a)
NSA, Foto: Beta/AP
NSA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.05.2014. 08:32h

Američka vlada objelodanila je mejl Edvarda Snoudena, s ciljem da "raskrinka" njegove tvrdnje da je zvaničnim kanalima iznio zabrinutost u vezi s programom nadziranja.

U tom mejlu nema ničega što bi potkrijepilo Snoudenove tvrdnje da je zvaničnim kanalima iznio zabrinutost u vezi s programom masovnog nadziranja prije nego što je pobjegao i objelodanio u medijima tajne američke obavještajne podatke, saopštila je američka vlada, a Snouden je izrazio uvjerenje da će istina uskoro izaći na vidjelo, prenijela je agencija AFP.

Snouden je u intervjuu američkoj mreži NBC rekao da je putem zvaničnih kanala postavio pitanje u vezi s tajnim programom američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA).

U tom intervjuu je pomenuo da postoji njegov mejl koji je napisao kancelariji generalnog savjeta NSA i u kojem je iznio svoju zabrinutost zbog nezakonitih aktivnosti NSA.

Snouden je, takođe, tu iznio zabinutost zbog korišćenja podataka koji dolaze iz velikih američkih internet kompanija, a odgovor je, kako je naveo, bio manje-više "ne bi trebalo da postavljaš pitanja".

U mejlu iz aprila 2013. godine, Snouden je zatražio od advokata NSA da mu razjasne određena pitanja o izvršnim naređenjima zvaničnika i zakonitosti statuta i nigdje se ne pominje zabrinutost o kršenju ili pogrešnim aktivnostima programa masovnog prisluškivanja telefona, istakao je portparol Bijele kuće Džej Karni.

NSA je u decembru prošle godine tvrdila da nikada nije ni dobila nikakav sličan dopis Snoudena.

"Poslije opsežne istrage, uključujući intervjue sa bivšim supervizorima NSA i saradnicima, nismo našli nijedan dokaz koji bi podržao Snoudenovu tvrdnju da je to pitanje bilo kome postavio", rekla je tada portparolka NSA Vani Vajns.

Snouden, bivši obavještajac NSA, dobio je azil u Rusiji u avgustu 2013. godine, nakon što je uzdrmao američki obavještajni establišment objavljivanjem niza povjerljivih informacija o masovnoj špijunaži u SAD i američkom nadgledanju Internet i telekomunikacionih podataka širom svijeta.

Bonus video: