Nigerija: Boko Haram napao tri sela, 35 mrtvih

Grupa Boko Haram, čiji naziv na lokalnom hausa jeziku znači "zapadno obrazovanje je zabranjeno", vodi nasilnu kampanju protiv nigerijske vlade od 2009. godine
1 komentar(a)
Nigerija Boko Haram, Foto: EPA
Nigerija Boko Haram, Foto: EPA
Ažurirano: 29.05.2014. 19:18h

Pripadnici ekstremno islamističke grupe Boko Haram su u napadima na tri sela u državi Borno na sjeveroistoku Nigerije u blizini granice sa Kamerunom ubili 35 ljudi, saopštili su danas jedan vojni izvor i stanovnici.

Desetine pripadnika Boko Harama obučenih u vojne uniforme upali su u sela Gumuši, Amuda i Arboko u kamionima i na motociklima i otvorili vatru na stanovnike i zapalili im kuće.

Vojni oficir u Maiduguri glavnom gradu države Borno, koji je želio da ostane anoniman, rekao je AFP-u da su pripadnici Boko Haram napali tri sela i ubili 35 ljudi, uključujući 26 u Gumuši.

Grupa Boko Haram, čiji naziv na lokalnom hausa jeziku znači "zapadno obrazovanje je zabranjeno", vodi nasilnu kampanju protiv nigerijske vlade od 2009. godine.

Vijesti o ovim napadima došle su istog dana kada je predsjednik Nigerije Godluk Džonatn obećao "totalni rat protiv terorizma".

Bonus video: