Snouden: Bio sam vrhunski špijun

Snouden se u intervjuu branio od tvrdnji kojima se negira njegovo špijunsko iskustvo, prije nego što je ukrao i objavio povjerljiva dokumenta NSA
13 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2014. 14:18h

Odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden rekao je da je bio obučavan kao špijun i da je kao tajni agent radio u inostranstvu za obavještajne agencije.

U prvom intervjuu za neki američki medij, Snouden je u izjavi za televiziju En-Bi-Si (NBC) opovrgao tvrdnje da je u svom poslu "jedva bio nižeg ranga", navodeći da je radio "na svim nivoima, od osnovnih stvari do vrhunskih".

Snouden, bivši obavještajac američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA), dobio je azil u Rusiji u avgustu 2013. godine, nakon što je uzdrmao američki obavještajni establišment do srži objavljivanjem niza povjerljivih informacija o masovnoj špijunaži u SAD i širom svijeta nadgledanjem Internet i telekomunikacionih podataka.

Intervju sa Snoudenom urađen je prošle sedmice i danas će biti emitovan u cjelosti, dok su izvodi objavljeni juče, prenio je AFP.

Snouden se u intervjuu branio od tvrdnji kojima se negira njegovo špijunsko iskustvo, prije nego što je ukrao i objavio povjerljiva dokumenta NSA.

"Obučavan sam kao špijun u tradicionalnom smislu i radio sam kao tajni agent u inostranstvu, pretvarajući se da radim neki drugi posao i to pod imenom koje nije moje", rekao je on.

On je rekao da je radio tajno kao tehnički ekspert za CIA i NSA kao i za DIA.

"Ja nisam rado sa ljudima niti vrbovao agente. Moj zadatak je bio da omogućim da sistem radi za SAD. I to sam radio na svim nivoima, počev od osnovnih poslova do vrhunskih. Tako da kad neko kaže da sam bio službenik nižeg ranga, da ne poznajem ono o čemu pričam, ja tvrdim da se to radi namjerno da bi se dovelo u zabludu", rekao je Snouden.

Keri: Snouden da se vrati u SAD

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da Snouden treba da se vrati u SAD i odgovara pred sudom za odavanje bezbjednosnih podataka.

"To je čovek koji je izdao svoju zemlju", rekao je Keri za televiziju CBS i dodao da Snouden treba da se vrati u SAD.

"Činjenica je da je on nanio veoma veliku štetu svojoj zemlji. To je sramno i žalosno".

Bonus video: