SMO: Koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi premašila granicu

U aprilu je prvi put srednja mjesečna koncentracija CO2 u atmosferi premašila 400 dijelova na milion (ppm) na sjevernoj Zamljinoj hemisferi
1 komentar(a)
Pariz, Foto: Beta/AP
Pariz, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.05.2014. 14:57h

Koncentracija ugljen-dioksida (C02) u atmosferi je premašila novu granicu, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija (SMO), specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija zadužena za globalne meteorološke procjene.

U aprilu je prvi put srednja mjesečna koncentracija CO2 u atmosferi premašila 400 dijelova na milion (ppm) na sjevernoj Zamljinoj hemisferi, koja je veći zagađivač od južne, saopšteno je danas iz SMO, a prenosi agencija Frans pres.

"Ovo bi trebalo da posluži kao još jedan poziv za buđenje zbog konstantno rastućeg nivoa gasova sa efektom staklene bašte koji uzrokuju klimatske promjene", izjavio je generalni sekretar SMO, Mišel Žero, i dodao da ukoliko želimo da sačuvamo našu planetu za buduće generacije, potrebno je da preduzmemo akcije za ograničavanje nove emisije tih gasova.

"Vrijeme nam ističe", zaključio je Žero.

Proljećne procene koncentracije CO2 na sjevernoj hemisferi su i ranije prelazile nivo od 400 ppm, ali ovo je prvi put da je mjesečna srednja koncentracija CO2 premašila tu granicu.

Bonus video: