Vojna hunta na Tajlandu raspustila parlament

Vojna hunta je ranije danas saopštila da će Jingluk Šinavatra, članovi njenog kabineta i vođe antivladinih protesta ostati u pritvorukako bi imali "vremena da razmisle"
2 komentar(a)
Poruka sa protesta u Bangkoku, Foto: Reuters
Poruka sa protesta u Bangkoku, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2014. 15:34h

Vojna hunta, koja je prije dva dana sprovela puč na Tajlandu, danas je raspustila parlament i saopštila da od sada ona donosi zakone.

“Parlament je raspušten. O svim zakonima od sada odlučuje vođa vojne hunte", navodi se u kratkom saopštenju emitovanom na državnoj televiziji.

Vojna hunta je ranije danas saopštila da će bivša premijerka Jingluk Šinavatra, članovi njenog kabineta i vođe antivladinih protesta ostati u pritvoru do nedjelju dana, kako bi imali "vremena da razmisle".

Vojne vlasti Tajlanda su pritvorile bivšu premijerku Jingluk Šinavatru u petak, pošto su je pozvale na razgovor dan nakon puča.

Očigledno da bi neutralisala moguće suprotstavljanje puču, vojska je pozvala Jingluk na sastanak i zabranila njoj i još 154 osobe da putuju u inostranstvo, odakle je njen brat Taksin Šinavatra vršio snažan uticaj na „crvenokošuljaše“ i dvije izabrane vlade.

Taksin Šinavatra - koji posjeduje crnogorsko državljanstvo - bio je takođe premijer Tajlanda, ali je zbačen u puču.

Tajlandska vojska preuzela je vlast u četvrtak nakon višemjesečnih, povremeno nasilnih uličnih protesta i blokade izabrane vlade koje podržava tajlandska elita.

Bonus video: