Papa zahvalio Jordanu što je primio sirijske izbjeglice

Papa će danas služiti misu na stadionu u Amanu i kasnije se sastati sa sirijskim, palestinskim i iračkim izbjeglicama
0 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2014. 14:02h

Papa Franjo doputovao je danas u Jordan, prvu stanicu svoje trodnevne posjete Bliskom istoku, u okviru koje će obići Zapadnu obalu i Izrael.

Po dolasku, papa Franja se zahvalio Jordanu što je primio stotine hiljada izbjeglica koje su pobjegle od građanskog rata u Siriji, pozvavši na hitno mirno rješenje sukoba.

On je to rekao na samom početku trodnevne posjete Bliskom istoku, tokom koje će posjetiti i Vitlejem na Zapadnoj obali i Jerusalim.

Papa je pohvalio Jordan i za "spokojnu koegzitenciju" hrišćana i muslimana u kraljevini i pozvao na veću zaštitu hrišćanske manjine širom regiona, obraćajući se kralju Abdulahu II i jordanskim političkim i vjerskim liderima u kraljevskoj palati u prijestonici Amanu.

Papa će danas služiti misu na stadionu u Amanu i kasnije se sastati sa sirijskim, palestinskim i iračkim izbjeglicama i posjetiti mjesto na rijeci Jordan na kome je po hrišćanskom vjerovanju Isus kršten.

Zvanična srha njegove posjete je da se poboljšaju veze s pravoslavnom crkvom. Zato će se papa u nedjelju u Jerusalimu sastati sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i da obilježi pet decenija od sastanka njihovih prethodnika u tom gradu.

Poznavaoci prilika ističu da mnogi očekuju da papa iskorsti svoj uticaj i pokuša da smanji napetost u regionu. On će za samo 36 sati obići tri grada, održati 13 govora i besjeda i dvije katoličke mise.

Bonus video: