Putin: Snouden nije naš agent, Rusija ne bi okrenula leđa borcima za ljudska prava

Snouden je u aprilu putem video linka pitao Putina da li Rusija prisluškuje komunikacije svojih građana, što je on negirao
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2014. 14:47h

Vladimir Putin izjavio je danas da Edvard Snouden nije agent ruske tajne službe, ističući da Rusija nije zemlja koja bi okrenula leđa aktivistima za ljudska prava.

Ruski predsjednik je na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu rekao da Rusija ne bi odbila ljude koji se bore za ljudska prava.

"To je istina, a ne neka ironija", kazao je Putin, dodajući da Rusija ni na koji način nije isprovocirala "slučaj Snouden".

Ruski predsjednik je rekao da vjeruje da je Snouden na kraju završio na ruskoj teritoriji zbog neprofesionalnog rada Amerikanaca, koji su pokušali da ga pritvore, prenijela je agencija Itar-Tass.

Bivši američki obavještajac je prošle godine objavio tajna dokumenta na osnovu kojih je razotkriven veliki sistem američke vlade za nadgledanje telefonskih i Internet podataka.

Objelodanjene informacije su osramotile administraciju američkog predsjednika Baraka Obame, koja je u januaru zabranila prisluškivanje lidera prijateljskih zemalja i saveznika i počela da ograničava masovno prikupljanje telefonskih podataka Amerikanaca nizom ograničenih reformi koje su sprovedene zahvaljujući Snoudenu, kome prijeti hapšenje ako kroči na američko tlo.

Snouden je prošlog mjeseca lično postavio pitanje Putinu tokom televizijskog obraćanja ruskog predsjednika naciji. To je bio prvi javni direktni razgovor Putina i Snoudena otkad je Rusija bivšem saradniku CIA prošlog ljeta pružila utočište.

Snouden je putem video linka pitao Putina da li i Rusija prisluškuje komunikacije svojih gradjana, a Putin je to kategorički negirao.

Bonus video: