TAJLANDSKA KRIZA

Vojska stvorila čudovište: Prijeti novo krvoproliće

Jingluk Šinavatra, koja je bila premijerka Tajlanda od 2011, smijenjena je početkom maja
9 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2014. 20:20h

Vojne vlasti Tajlanda su pritvorile bivšu premijerku Jingluk Šinavatra pošto su je pozvale na razgovor dan nakon puča kojim je armija zbacila vladu.

Šef vojske, general Prajut Čan-oča je iznio plan za državu, rekavši da su potrebne reforme prije izbora. Međutim, neki Tajlanđani su prkosili vanrednom stanju, protestujući protiv državnog udara.

Prajut je izveo puč pošto rivalske frakcije nisu htjele da popuste u borbi za vlast između rojalističkog establišmenta i Jinglukine populističke vlade.

„Pritvorili smo Jingluk, njenu sestru i zeta“, rekao je Rojtersu jedan visoki vojni zvaničnik. Dva člana porodice su bila na visokim položajima. Vojnici su priveli političare sa obje strane u četvrtak, pošto je Prajut objavio preuzimanje vlasti.

Očigledno da bi neutralisala moguće suprotstavljanje puču, vojska je pozvala Jingluk na sastanak i zabranila njoj i još 154 osobe, da putuju u inostranstvo, odakle je njen brat Taksin Šinavatra vršio snažan uticaj na „crvenokošuljaše“ i dvije izabrane vlade.

Jedan sud je 7. maja primorao Jingluk na ostavku zbog zloupotrebe ovlašćenja ali je njena vlada ostala na dužnosti.

Vojska je zbacila Taksina 2006, nakon što je osvojio dvije ubjedljive pobjede zahvaljujući podršci ruralnih masa na siromašnijem sjeveru i sjeveroistoku.

U Bangkoku je bilo uglavnom mirno ali da se nekoliko stotina ljudi okupilo u centralnoj šoping oblasti uprkos zabrani protesta, da izrazi protivljenje vojnoj vladavini. Neki su nosili poruke „Ne puču“ i „Napolje diktatori“, prenio je Rojters. Oko 80 demonstranata se okupilo i u Čjang Maiju, Taksinovom rodnom gradu, da osudi puč i pozove na izbore.

U svojim uporištima, Taksin je mikrokreditima, praktično besplatnom zdravstvenom zaštitom i izdašnim subvencijama od 2001, transformisao tajlandsku politiku i pridobio srca i glasove miliona.

Rojters ocjenjuje da će generalima sada biti veoma teško da kontrolišu situaciju i da bi nakon zbacivanja političke sile Taksina Šinavatre drugi put za osam godina, trebalo da očekuju negativnu reakciju.

Poučena iskustvom iz 2010, kada je obračun sa Taksinovim „crvenokošuljašima“ okočan teškim krvoprolićem, vojska je stalno govorila da se neće miješati u politiku.

Sada, nakon hapšenja istaknutih političara, proglašenja vanrednog stanja, blokade medija, uvođenja policijskog časa i zabrane javnih okupljanja, analitičari kažu da je pokrenula represivni obračun kako bi spriječila novu pobunu.

„To je veoma opasna situacija. Ne mogu da zamislim da će Taksinove pristalice odgovoriti mirno ili nonšalantno“, kazao je Endru Voker, ekspert za Tajland i dekan koledža za azijsko-pacifičke studije na Australijskom nacionalnom univerzitetu.

Vojska stvorila čudovište

Pristalice Taksina Šinavatre, koji ima i crnogorsko državljanstvo, su dobro organizovane i prkosne u borbi protiv vojske i rojalističkog establišmenta. Odavno su obećavale da će se suprotstaviti bilo kakvoj intervenciji za zbacivanje njihove vlade i mogli bi izazvati huntu, što prijeti da izmakne kontroli, piše Rojters.

Vojska je saopštila da je bila primorana da izvede puč da bi uspostavila mir na Tajlandu. Međutim, ona je, prema ocjeni britanske agencije, pucala sebi u nogu.

„Puč 2006. je izrodio crvene košulje, tako da je vojska stvorila čudovište i sada se mora nositi sa tim,“ smatra Pavin Čačavalpongpun iz Centra za studije jugoistočne studije na Kjoto Univerzitetu.

„To će se, nažalost, završiti još jednim talasom sukoba.“

Malo ko vjeruje da je vojska naivna da izvede puč a da prvo nije smislila stategiju ili plan B za slučaj da propadnu pregovori između zavađenih političkih frakcija.

Galerija

Preporučujemo za Vas