UN izrazile zabrinutost zbog vojnog puča na Tajlandu

Načelnik Generalaštaba Prajut Čan Oča je izjavio da će vojska i policija kontrolisati zemlju, kako bi se obnovila stabilnost, poslije gotovo sedmomjesečnih nemira.
2 komentar(a)
Bangkok, Foto: Beta/AP
Bangkok, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.05.2014. 17:17h

Tajlandska vojska je danas saopštila da je preuzela vlast u zemlji i uvela policijski sat od 22.00 do 05.00 časova.

Načelnik Generalaštaba Prajut Čan Oča je izjavio da će vojska i policija kontrolisati zemlju, kako bi se obnovila stabilnost, poslije gotovo sedmomjesečnih nemira.

Prajut je u utorak proglasio uvođenje vanrednog stanja, navodi AP.

UN zabrinute zbog situacije

Kancelarija UN za ljudska prava izrazila je danas duboku zabrinutost zbog situacije na Tajlandu, s ocjenom da se vanrednim stanjem i nametanjem vojne uprave mogu narušiti osnovne slobode.

“Podsjećamo vlasti na obaveze Tajlanda prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima, koji striktno zabranjuje primjenu vanrednih ovlaštenja“, rekla je portparolka UN za ljudska prava Ravina Šamdasani.

Ona je pozvala vlasti da preduzmu sve neophodne mjere i osiguraju poštovanje fundamentalnih ljudskih prava.

Vojni udar uslijedio je poslije višemjesečne političke krize u ovoj zemlji, a vojska je prije dva dana prethodno uvela vanredno stanje u zemlji, da bi danas preuzeli kontrolu nad svim.

U novembru su počele demonstracije čiji su učesnici tražili smjenu predsjenice vlade Jingluk Šinavatra, sestre bivšeg premijera Taksina Šinavatre.

Oni su je optužili da preko nje vlada Taksin Šinavatra, koji je svrgnut u vojnom udaru 2006. i živi u samonametnutom izgananstvu da bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne koja mu je određena zbog korupcije.

Jingluk Šinavatra, koja je bila premijerka od 2011, smijenjena je početkom maja.

Današnji vojni udar je 12. od 1932. kada je prestala apsolutistička monarhija u zemlji.

Bonus video: