Jedna od otetih učenica iz Nigerije: Želim da se vratim u školu

Oteta djevojka za ono što se desilo optužuje policiju i učitelje
89 pregleda 0 komentar(a)
Boko Haram, Nigerija, Foto: Reuters
Boko Haram, Nigerija, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2014. 10:44h

Teroristička grupa Boko Haram zatočenima drži preko 200 učenica. Dojče Vele je uspio da dođe do jedne učenice koja je uspjela pobjeći. Ona u svom ekskluzivnom razgovoru optužuje policiju i svoje učitelje.

Nigerijska teroristička grupa Boko Haram i dalje teroriše sopstveni narod. U najnovijim bombaškim napadima na jednu pijacu u centru zemlje poginulo je preko 100 osoba. Ali ta teroristička sekta s islamističkom pozadinom se posljednjih dana najviše pominje u svezi sa otmicom preko 200 učenica iz jedne škole na sjeveru zemlje.

O trenutku kada se desio napad, oteta učenica kaže da su ona i druge djevojke bile u spavaonici. Pripadnici Boko Harama su im rekli da pođu s njima.

"Pomislila sam: sad sam gotova! Sve će nas poubijati. To je jedino čega se prisjećam. Pomislila sam da mi jedino Bog može pomoći", prisjeća se djevojka.

Ona i još nekoliko djevojaka su u jednom trenutku kazali kako moraju da obave nuždu.

"Nakon toga smo počele da trčimo i nismo stale sve dok nismo došli do jedne kuće u kojoj su živjeli Fulani (pripadnici jedne etničke grupe, prim. aut) i koje smo pitali mogu li nas uputiti prema gradu Čiboku gdje se nalazi škola. Mještani su nam rekli da je do Čiboka jako daleko ali su nas uputili u susjedno selo gdje su nam dali drugu odjeću. Nakon što smo prespavale, drugi dan smo se uputile natrag u Čibok".

Djevojke nisu uspjele da dođu do Čiboka, već do jedne kontrolne točke nigerijske vojske. Kada su shvatili da su jedne od otetih učenica, vojnici su im rekli da ne smiju da se vrate porodicama, nego su ih odveli u jednu kasarnu u gradu Maidaguriju, gdje su zvaničnicima objasnile da su pobjegle od Boko Harama.

Školu iz koje su otete djevojke, čuvali su policajci, a u školi je bilo i i mnogo nastavnog osoblja. O njihovoj reakciji na napad, oteta učenica kaže da oni i nisu bili u školi tada, jer su pobjegli ranije i ostavili učenice same.

Oteta djevojka kaže da su nastavnici znali da će se napad desiti.

"Neko je učiteljima javio da će Boko Haram doći i napasti školu i da bi bilo dobro kada bi učenike poslali kućama. Ali oni su reki da niko ne smije kući a oni koji ipak odu neće dobiti završna svjedočanstva", kaže ova učenica, dodajući da je zamjenik direktora škole kazao da djevojke neće dobiti uvjerenja o ocjenama ukoliko odu iz škole.

Oteta djevojka vjeruje da su ostale učenice koje su još u rukama Boko Harama, žive i kaže da stalno misli na njih.

Ona kaže da nije dobila bilo kakvu pomoć od kada se desio napad i jedino što želi jeste da se ponovo vrati u školu, ali ne u onu u Čiboku.

"Želim da idem u školu negdje drugo".

Bonus video: