CAR: U vjerskim sukobima stradala 31 osoba

Katolički sveštenik otac Everaldo de Souza, rekao je da su dobrovoljci Crvenog krsta juče prikupili 21 tijelo, uglavnom civila. Drugi su pripadnici "antibalaka"
0 komentar(a)
CAR, Foto: Beta/AP
CAR, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.05.2014. 07:11h

U sukobima hrišćana i muslimana u Centralnoafričkoj republici ove sedmice je poginula najmanje 31 osoba, među njima mnogo civila.

Ovo su saopštili lokalni sveštenik i predstavnici Crvenog krsta.

Borbe su započete u ponedjeljak izvan grada Dekoa, oko 300 kilometara sjeverno od prijestonice Banguija, kada su borci muslimanskog pobunjeničkog pokreta Seleka (došli na vlast prošle godine), napali kontrolni punkt koji je postavila hrišćanska grupa, milicija "antibalaka".

Katolički sveštenik otac Everaldo de Souza, rekao je da su dobrovoljci Crvenog krsta juče prikupili 21 tijelo, uglavnom civila. Drugi su pripadnici "antibalaka", rekao je on, a prenio Rojters.

Ostalih 10 tijela bili su u vojnoj uniformi, vjerovatno boraca Seleka i ta tijela su otkrivena u masovnoj grobnici, rekao je Souza.

Hronično nestabilna zemlja, Centralnoafrička republika, zapala je u haos kada su pobunjenici, koji su prije godinu dana pomogli u svrgavanju predsjednika Fransoa Bozizea, prešli u odmetnike.

Uslijedila su ubijanja, silovanja i pustošenja u okviru ciklusa osvetničkih napada između bivših muslimanskih pobunjenika i dobrovoljnih organizacija hrišćanske većine za borbu protiv zločina poznatih kao "antibalaka".

Francuska ima oko 2.000 vojnika raspoređenih u toj zemlji, a u Afričkoj uniji triput više, i te trupe pokušavaju da spriječe ono što Ujedinjene nacije opisuju kao etničko čišćenje nad muslimanskom manjinom, navodi AFP.

Bonus video: