Predsjednik Nigerije odbija razmjenu, budućnost otetih djevojčica neizvjesna

Lider Boko Harama je u video snimku iznio predlog da se kidnapovane učenice zamijene za njegove uhapšene saborce
0 komentar(a)
Gudlak Džonatan, Foto: Beta/AP
Gudlak Džonatan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.05.2014. 06:53h

Nigerijski predsjednik Gudlak Džonatan isključio je mogućnost da se zatvoreni borci grupe Boko Haram razmene za više od 200 prije mjesec dana kidnapovanih učenica.

O ovakvoj Džonatanovoj odluci, novinare je obavijestio predstavnik Britanije Mark Simonds, koji je došao u Nigeriju zbog razgovora oko međunarodne spasilačke misije, prenosi AFP.

Abubakar Šekau, lider Boko Harama je u video snimku objavljenom u ponedjeljak iznio predlog da se kidnapovane učenice zamijene za njegove uhapšene saborce.

Nigerijski ministar unutrašnjih poslova Aba Moro je odmah odbacio ovu mogućnost, ističući da Boko Haram ne može da diktira uslove njegovoj vladi. Kasnije su se, međutim, pojavili i neki ohrabrujući tonovi iz redova nigerijske vlasti, ali sada je izgleda mogućnost razmjene definitivno odbačena.

U međuvremenu su svjetske sile pojačale napore u potrazi za nestalim učenicama. SAD su angažovale nenaoružane bespilotne letjelice i izviđačke avione s ljudskom posadom.

U izjavi pred parlamentom i britanski predsednik Dejvid Kameron najavio je slanje izviđačkog aviona tipa "sentinel" i britanskog vojnog tima.

U traganju za kidnapovanim djevojčicama su angažovani i Francuzi, Izraelci i Kinezi. Potraga je usredsređena na šumovitu oblast Sambisa, u nigerijskoj državi Borno, iako ima strahovanja da djevojčice nisu sve na istom mjestu, nego su neke prebačene u susjedni Čad ili Kamerun.

Iz grada Čibok, na sjeveroistoku Nigerije, 14. aprila je iz škole kidnapovano 276 učenica, od kojih su u rukama otmičara još 223.

Bonus video: