Kisindžer: Putin nije namjerno napao Ukrajinu

Kisindžer je dodao da je Putin procijenio da je u pitanju vanredna situacija, ali da objašnjenje zašto je to učinio ne znači "odobravanje aneksije dijela druge države
8 komentar(a)
Henri Kisindžer, Foto: Reuters
Henri Kisindžer, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2014. 14:29h

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je da ruski predsjednik Vladimir Putin najvjerovatnije nije namjerno planirao da izazove krizu oko Ukrajine.

"Potrošio je 600 milijardi dolara na Olimpijske igre. Imali su ceremonije otvaranja i zatvaranja, pokušavajući da prikažu Rusiju kao normalnu naprednu državu. Tako da je nemoguće da je, tri dana kasnije, namjerno započeo napad na Ukrajinu", rekao je Kisindžer u emisiji na CNN-u "Farid Zakaria GPS".

Kisindžer smatra da je Putin reagovao na događaje za koje je procijenio da izmiču kontroli.

"Mislim da je uvijek želeo Ukrajinu u podređenom položaju. I uvijek su, svi istaknuti Rusi koje sam upoznao, uključujući i disidente kao što su (Aleksandar) Solženjicin i (Josif) Brodski, smatrali Ukrajinu dijelom ruskog nasljeđa", kazao je Kisindžer.

Kisindžer je dodao da je Putin procijenio da je u pitanju vanredna situacija, ali da objašnjenje zašto je to učinio ne znači "odobravanje aneksije dijela druge države ili prelaženje granice".

"Smatram da bi prvo trebalo razriješiti ukrajinsko pitanje, a onda razmatrati odnose s Rusijom", zaključio je Kisindžer.

Bonus video: