Na granici Gaze izraelskom vatrom ranjeno 35 Palestinaca

Vođa Hamasa u Gazi Jahja Sinvar je u međuvremenu porekao da ima napretka u indirektnim pregovorima s Izraelom o prekidu vatre
60 pregleda 0 komentar(a)
Pojas gaze, protest, Palestinci, Foto: Beta/AP
Pojas gaze, protest, Palestinci, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.11.2018. 18:54h

U protestima na granici pojasa Gaze i Izraela ranjeno je danas izraelskom vatrom 35 Palestinaca, saopštio je večeras Crveni polumjesec.

Kako se navodi, ukupno je ranjeno 144 ljudi, od toga 27 gumenim mecima, a 45 je evakuisano u bolnicu.

Vođa Hamasa u Gazi Jahja Sinvar je u međuvremenu porekao da ima napretka u indirektnim pregovorima s Izraelom o prekidu vatre.

On je rekao da ko god kaže da "ima dogovora ili razumijevanja s okupatorom ne govori istinu", prenijeli su izraelski mediji.

Sinvar je dodao da je s druge strane na vidiku "razumijevanje" s Egiptom, Katarom i UN kako bi se ukinula blokada Gaze, a da je blokada koju je prije više od 10 godina uveo Izrael počela da se raspada.

Protesti protiv blokade uvedene nakon što je Hamas 2007. godine preuzeo kontrolu nad Gazom, pobijedivši snage lojalne umjerenijem rivalskom Fatahu traju od kraja marta, a održavaju se uglavnom jednom nedjeljno, obično petkom.

U tim protestima poginulo je oko 170 Palestinaca, prema podacima Asošiejted presa. Na izraelskoj strani ubijen je u julu jedan vojnik palestinskim snajperom.

Bonus video: