UN traži hitno oslobađanje: Otmica djevojaka zločin protiv čovječnosti

"Poznajem svoju ćerku, veoma je poslušna i religiozna. Ona voli da čita i da šeta. Želi da bude doktor", kaže otac dvije otete djevojčice
0 komentar(a)
Nigerija, otete djevojčice, Foto: Reuters
Nigerija, otete djevojčice, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2014. 10:21h

Savjet bezbjednosti UN zatražio da Boko Haram iz Nigerije odgovara za svoje postupke koji se mogu okarakterisati kao zločini protiv čovječnosti. Ta organizacija predstavlja prijetnju po stabilnost i mir u zapadnoj i centralnoj Africi budući da je u terorističkim napadima 2009. poginulo na stotine ljudi.

U saopštenju Savjeta bezbjednosti UN oštro se osuđuje otmica 276 devojčica 14. aprila i osam devojčica 5. maja i traži njihovo hitno oslobađanje.

Islamistička grupa Boko Haram, što na lokalnom jeziku Hauza znači "Zapadno obrazovanje je grijeh", preuzela je odgovornost za otmicu učenica iz škole u Nigeriji. Ta teroristička orgnizacije se bori za formiranje islamske države na sjeveru Nigerije.

"Napadači su vjerovatno u državi Borno, u Sambisa šumi, i radimo sa stručnjacima koji koriste daljinske senzore. Ima priča da su djevojčice preseljene van zemlje, i da se kreću ka Kamerunu, ali ja vjerujem da su one još u Nigeriji", Gudlak Džonatan, predsjednik Nigerije.

Svjetske televizijske stanice zabilježile su i svjedočenja roditelja otetih djevojčica.

"Ovo je veoma bolno. Poznajem svoju ćerku, veoma je poslušna i religiozna. Ona voli da čita i da šeta. Želi da bude doktor", kaže Enoh Marko, otac dvije otete djevojčice.

Američki, britanski, francuski i kineski stručnjaci doputovali su u Nigeriju da bi pomogli u traženju djevojčica. Region pretražuje i 10 nigerijskih vojnih timova.

Bonus video: