Hrvatska treća po visini PDV-a

Iz KPMG-a ističu da je od prethodnog istraživanja, iz januara 2013. godine, 13 zemalja povećalo svoje stope indirektnih poreza, dok nijedna zemlja nije smanjila stopu
0 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.05.2014. 19:53h

Hrvatska bilježi treću najveću stopu PDV-a na svijetu, odmah iza Mađarske i Islanda.

U protekoj godini 13 zemalja svijeta je povećalo stope indirektnih poreza, odnosno stope PDV-a ili poreza na promet, dok nijedna zemlja nije smanjila stopu, a trend fokusiranja na indirektne poreze slijedila je i Hrvatska.

Kako se navodi u studiji revizorske kompanije KPMG, najveću stopu indirektnih poreza (PDV-a ili poreza na promet) ima Mađarska, sa stopom PDV-a od 27 odsto, slijedi Island sa stopom od 25,5 odsto, a Hrvatska se sa 25 odsto našla u grupi zemalja sa najvećom stopom, u kojoj su još i Danska, Norveška i Švedska, prenio je hrvatski portal Business.hr.

Najnižu stopu indirektnih poreza od 1,5 odsto ima Aruba.

Iz KPMG-a ističu da je od prethodnog istraživanja, iz januara 2013. godine, 13 zemalja povećalo svoje stope indirektnih poreza, dok nijedna zemlja nije smanjila stopu.

"Porast stopa indirektnih poreza svakako je dokaz da oni postaju osnovni izbor za vlade širom svijeta koje su u potrazi za povećanjem toliko potrebnih prihoda", navodi se u saopštenju.

Prema podacima iz ove studije, među zemljama koje imaju porez na dobit, Ujedinjeni Arapski Emirati drže prvo mjesto s najvišom stopom od 55 odsto (u trenutku objave studije), a sa stopom od 40 odsto slijede Sjedinjene Američke Države, dok je treći Japan sa stopom od 35,64 odsto.

Najnižu pak stopu poreza na dobit od 9,0 odsto ima Crna Gora, a među zemljama s niskom stopom tog poreza su i Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska, Gibraltar, Paragvaj i Katar, koji imaju stopu od 10 odsto. Hrvatska ima stopu poreza na dobit od 20 odsto.

Bonus video: