To je nezavisni Ustavni sud: Šinavatra smijenjena

Time bi se smanjio uticaj njenog brata, bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji po mišljenju mnogih građana ima stvarnu moć u zemlji
51 pregleda 7 komentar(a)
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2014. 10:09h

Ustavni sud Tajlanda je danas smijenio predsjednicu Vlade Jingluk Šinavatru, njeno mjesto zauzeće Nivatamrong Bosongfajsan, dosadašnji ministar trgovine.

Sud je donio odluku da Šinavatra, protiv koje već nedjeljama traju protesti, treba da podnese ostavku zbog zloupotrebe ovlašćenja, javlja BBC.

Naime, ustavni sud je presudio da je premijerka Jingluk prekršila zakon i ustav kada je premjestila na drugi položaj šefa svoje nacionalne bezbjednosti.

Demonstranti su mjesecima uporni u zahtjevu da premijerka Jingluk podnese ostavku.

Time bi se smanjio uticaj njenog brata, bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji po mišljenju mnogih građana ima stvarnu moć u zemlji.

Srednja klasa i monarhistički establišment u Bangkoku već osam godina su u sukobu sa, uglavnom, siromašnijim stanovnicima ruralnih oblasti koji su pristalice premijerke Jingluk i njenog brata, bivšeg premijera i crnogorskog državljanina Taksina Šinavatre koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine.

Demonstranti optužuju Šinavatrinu porodicu za korupciju i nepotizam.

Bonus video: