Izbori u Južnoj Africi: Razočarani u vlast, ne vide alternativu

Anketa koju je nedavno sprovela agencija Ipsos, ukazuje da će Afrički nacionalni kongres na današnjim izborima osvojiti 63 odsto glasova
0 komentar(a)
Južna Afrika izbori, Foto: Reuters
Južna Afrika izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2014. 07:24h

Biračka mjesta širom Južnoafričke Republike otvorena su jutros u 7 sati na kojima će građani glasati na petim sverasnim opštim izborima. Oko 22.000 glasačkih mjesta otvoreno je za 25 miliona Južnoafrikanaca koji su registrovani da glasaju na parlamentarnim izborima na kojima će biti izabran i predsjednik države, prenijela je agencija AP.

Očekuje se da pobjedu odnese vladajuća partija Afrički nacionalni kongres, uprkos opasnom izazovu opozicionih partija koje nastoje da iskoriste nezadovoljstvo zbog korupcije i ekonomske nejednakosti u zemlji.

Anketa koju je nedavno sprovela agencija Ipsos, ukazuje da će Afrički nacionalni kongres na današnjim izborima osvojiti 63 odsto glasova, što bi bilo samo tri odsto manje nego na izborima 2009.

Predviđa se, medjutim, da će se mnogi Južnoafrikanci uzdržati od glasanja jer su izgubili iluzije o stranci na vlasti, ali ne vide ni odgovarajuću političku alternativu. Sverasni izbori održavaju se od 1994. godine, kada je završena vladavina bijele manjine.

Bonus video: