Oteto još osam djevojčica u Nigeriji

"Oteo sam djevojčice koje su išla u zapadnu školu i vi ste uznemireni. Rekao sam da zapadno obrazovanje mora da se ukine..."
2 komentar(a)
Nigerija, otete djevojčice, Foto: Reuters
Nigerija, otete djevojčice, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2014. 19:59h

Islamistička grupa Boko Haram otela je još osam djevojčica na sjeveroistoku Nigerije. SAD su ponudile Nigeriji pomoć u sprovođenju istrage i spasavanju kidnapovanih.

Djevojčice stare između 12 i 15 godina otete su u nedjelju uveče u selu Varabe, u državi Borno. Naoružani ljudi koji su stigli u selo u dva kamiona zaplijenili su seljanima i domaće životinje i hranu.

Vođa Boko Harama, Abubakar Šekau, zaprijetio je juče da će prodati više od 230 djevojčica otetih 14. aprila iz škole, takođe u državi Borno.

"Bog mi je naložio da ih prodam, one su njegova svojina i ja ću raditi kako mi je on naredio", rekao je Šekau.

Ova grupa je preuzela je odgovornost za otmicu 276 učenica polovinom aprila iz škole u Čiboku, u državi Borno.

Prema nepotvrđenim izvještajima lokalnih lidera u Čiboku, djevojčice su odvedene preko nigerijske granice sa Čadom i Kamerunom i prodate kao nevjeste za manje od 12 dolara.

"Oteo sam djevojčice koje su išla u zapadnu školu i vi ste uznemireni. Rekao sam da zapadno obrazovanje mora da se ukine... Djevojke, treba da idete i vjenčate se", poručio je Šekau.

Na ulicama Abudže su se danas okupili demonstranti, tražeći oslobađanje otetih djevojčica.

Nigerijski predsjednik Džonatan Gudlak zahvalio je, u međuvremenu, Vašingtonu na ponudi da pošalje američki tim vojnika, istražitelja i stručnjaka za pregovore oko talaca u Nigeriju radi podrške istrazi i rješavanju problema otmica.

Američki predsjednik Barak Obama naložio je državnom sekretaru Džonu Keriju da preuzme sve što je moguće kako bi pomogao vladi Nigerije da nađe i oslobodi mlade djevojke, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Američki zvaničnici vjeruju da su neke od otetih djevojčica prebačene u susjedni Kamerun ili Čad.

Izaslanik UN i bivši britanski premijer Gordon Braun takođe je pozvao SAD i Veliku Britaniju da pojačaju operacije nadzora i pomognu spasavanju djevojčica, ukoliko ih pronađu.

Grupa Boko Haram, čiji naziv na jeziku Hausa znači "Zapadno obrazovanje je zabranjeno", izvela je više napada na obrazovne ustanove na sjeveru Nigerije, ali i u samoj Abudži.

Bonus video: