Nigerija: Boko Haram preuzeo odgovornost za otmicu 276 učenica, prijeti da će ih prodati

"Oteo sam vaše ćerke", rekao je šef Boko Harama Abudakar Šekau u 57-minutnom video snimku dostavljenom Frans presu
2 komentar(a)
Nigerija porodice otetih djevojčica, Foto: Reuters
Nigerija porodice otetih djevojčica, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2014. 17:31h

Islamistička grupa Boko Haram preuzela je odgovornost za otmicu 276 učenica polovinom aprila na sjeveroistoku Nigerije, javlja Frans pres pozivajući se na video snimak ekstremista.

"Oteo sam vaše ćerke", rekao je šef Boko Harama Abudakar Šekau u 57-minutnom video snimku dostavljenom Frans presu.

Više od 300 učenica je 14. aprila kidnapovano iz škole u Čiboku, u državi Borno, od kojih 276 još uvek nije pušteno, a njih 53 su uspjele da pobegnu. Prema nepotvrđenim izveštajima lokalnih lidera u Čiboku, devojčice su odvedene preko nigerijske granice sa Čadom i Kamerunom i prodate kao nevjeste za manje od 12 dolara.

U najnovijem video snimku, vođa Boko Haram stoji ispred oklopnog transportera i dva kamiona sa mitraljezima obučen u borbenu uniformu.

Pored njega su šestorica naoružanih muškaraca sa pokrivenim licima.

"Oteo sam djevojčice koje su išla u zapadnu školu i vi ste uznemireni. Rekao sam da zapadno obrazovanje mora da se ukine... Djevojke, treba da idete i vjenčate se", poručio je Šekau.

Američki državni sekretar Džon Keri je u subotu izjavio da Vašington treba da "uradi sve što je moguće" da pomogne Nigeriji u obračunu sa grupom Boko Haram i dovođenju djevojčica kućama.

Vođa ekstremista je rekao i da će oženiti djevojčice od devet i od 12 godina.

Predsjednik Nigerije Gudlak Džonatan i njegova administracija su pod ogromnim pritiskom međunarodne javnosti da vrate djevojčice kućama.

Džonatan je obećao u svom prvom javnom obraćanju povodom otmice u nedjelju uveče da će vlada naći i vratiti porodicama djevojčice.

Američki državni sekretar Džon Keri je u subotu izjavio da Vašington treba da "uradi sve što je moguće" da pomogne Nigeriji u obračunu sa grupom Boko Haram i dovođenju djevojčica kućama.

U nasilju grupe Boko Haram na sjeveru Nigerije je samo od početka ove godine život izgubilo 1.500 ljudi.

Nasilje je uglavnom ograničeno na tri sjeveroistočne nigerijske države, Borno, Jobe i Adamava, koje su od maja prošle godine bile u vanrednom stanju.

Istog dana Boko Haram je sproveo bombaški napad u Abudži gdje je poginulo 75 osoba, a više od 100 je povrijeđeno.

Ta islamistička grupa izvršila je nekoliko bombaških napada u Abduži, ali je posljednji napad imao najviše žrtava.

Abudakar Šekau se nalazi na američkoj listi najtraženijih terorista. SAD nude sedam miliona dolara (5,1 miliona eura) za njegovo hapšenje.

Bonus video: