Predsjednik Nigerije: Učiniti sve za oslobađanje otetih učenica

Šef nigerijske države prvi put se sreo sa nigerijskim zvaničnicima koji su direktno uključeni u slučaj otmice srednjoškolki
0 komentar(a)
Nigerija, otete djevojčice, Foto: Reuters
Nigerija, otete djevojčice, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2014. 09:39h

Nigerijski predsjednik Gudlak Džonatan naredio je glavnim zvaničnicima u zemlji, među kojim su i šefovi službi za bezbjednost, da "učine sve" kako bi garantovali sigurno oslobađanje 223 učenice koje je otela islamistička grupa Boko Haram, rekao je juče jedan portparol.

Bio je to prvi susret šefa nigerijske države i nigerijskih zavničnika koji su direktno uključeni u ovaj slučaj, u trenutku kada raste međunarodni pritisak i pritisak porodica otetih učenica.

Predsjednik se dosad sastajao samo sa šefovima službi za bezbjednost.

Protesti širom svijeta zbog otmice učenica u Nigeriji: Vratite našu djecu >>>

Roditelji 223 nigerijske gimnazijalke, koje već tri sedmice drže naoružani islamisti iz grupe Boko Haram, zatražili su u subotu od vlasti u Lagosu da pozovu međunarodnu pomoć kako bi djevojčice bile oslobođene.

Nakon što su napali gimnaziju u Čiboku i oteli djevojčice iz njihovih spavaonica, naoružani ljudi su ih prisilili da se popnu na kamione kako bi ih odveli u džunglu.

Roditelji su uznemireni jer bi žrtve stare od 12 do 17 godina mogle da budu odvedene u Kamerun i Čad i biti prodate za desetak eura pripadnicima Boko Harama a zatim prisiljene na brak.

Bonus video: