Sjeverna Koreja: SAD su živi pakao na Zemlji

Čini se kao da je ovo samo dio nove strategije kojom zemlja pokušava da se izbori sa nepovoljnim izvještajem Ujedinjenih nacija
12 komentar(a)
SAD, Foto: Shutterstock
SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2014. 17:45h

Sjeverna Koreja je nazvala SAD „živim paklom na Zemlji“, pritom nudeći detaljnu listu kritika upućenih ovoj svjetskoj sili, piše Business Insider.

Sjeverna Koreja proglasila je SAD „najgorom zemljom koja koja krši ljudska prava“ u vijestima državne televizije.

Čini se kao da je ovo samo dio nove strategije kojom zemlja pokušava da se izbori sa nepovoljnim izvještajem Ujedinjenih nacija u kom je intervjuisano više od 300 osoba, uključujući tu i one koji su preživjeli radne kampove ali i čuvare. Izvještaj je donio zaključak da „Sjeverna Koreja krši ljudska prava na način koji je nezabilježen u modernom svijetu.“

Sa druge strane, među kršenjima ljudskih prava u SAD, Sjeverna Koreja navodi nemaštinu, nezaposlenost, zatvoru i nadzor države svakog pokreta stanovništva pod izgovorom „nacionalne bezbjednosti“.

Naravno, pojedini stručnjaci bi mogli da se slože sa ovim viđenjem Sjeverne Koreje – nezaposlenost jeste i dalje velika, debata oko špijuniranja građana od strane Nacionalne bezbjednosti i dalje je aktuelna i SAd zaista ima najveći broj ljudi u zatvorima na svijetu.

Međutim, ove optužbe ipak dolaze od nacije koja svojim građanima ograničava kontakt sa spoljnim svijetom ali i unutar same zemlje i pati od redovnih nestašica struje, vode, hrane i drugih osnovnih potrepština.

Ovaj izvještaj predstavlja promjenu Sjeverne Koreje u poređenju sa njenim posljednjim odgovorom u vezi sa problemom ljudskih prava kada je ambasador ove zemlje svima rekao da „gledaju svoja posla“.

Bonus video: