Protesti širom svijeta zbog otmice učenica u Nigeriji: Vratite našu djecu

"Možete li da zamisliti situaciju u kojoj su su 234 djevojčice otete iz neke škole u Parizu ili Čikagu? To bi bila noćna mora", kazala je predsjednica organizacije TransAfrica Nikol Li
3 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 13:21h

Širom svijeta, od Los Anđelesa do Londona, održavaju se protesti kojima se zahtijeva oslobađanje stotinak učenica koje su prošlog mjeseca oteli pripadnici islamističke grupe Boko Haram na sjeveroistoku Nigerije, prenosi CNN.

U kampanji koja je počela na Twitteru, demonstranti su nosili postere sa natpisom #BringBackOurGirls (vratite naše djevojčice). Protesti su organizovani istog dana kada je američki sekretar Džon Keri pozvao nigerijskog predsjednika da pojača napore u pronalaženju djevojčica koje su otete 16. aprila iz škole u Čoboku.

Među brojnim demonstrantima u Vašingtonu bila je i Oluva Tosin Adegobla.

"Kada povrijedite djecu, to je znak da ste otišli predaleko, posebno kada djeca pokušavaju da se obrazuju"; rekla je Adegobla, koja je rođena u Nigerij.

Ona kao i mnogi drugi koji su izašli na demonstracije smatra da predsjednik Nigerije ne čini dovoljno kako bi djevojčice bile pronađene i vraćene porodicama.

"Možete li da zamisliti situaciju u kojoj su su 234 djevojčice otete iz neke škole u Parizu ili Čikagu? To bi bila noćna mora", kazala je predsjednica organizacije TransAfrica Nikol Li.

"Ljudi bi bili zabrinuti, pokrenuli bi se i ja želim to isto za djevojke iz Nigerije", dodala je Li.

Islamistička grupa Boko Haram, u prevodu "Zapadno obrazovanje je grijeh", bori se za uvođenje šerijatskog prava i protivi se modernom obrazovanju i nauci.

Galerija

Bonus video: