Obama najavio nove sankcije protiv Rusije

Zvaničnici Bijele kuće rekli su da su odlučili da nametnu nove sankcije nakon što je utvrđeno da Rusija ne ispunjava svoje obaveze preuzete osjetljivim diplomatskim sporazumom
2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2014. 09:53h

Predsjednik SAD Barak Obama danas je, u namjeri da poveća pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina, naveo da će SAD nametnuti nove sankcije ruskim pojedincima i kompanijama, kao odgovor na navodne provokacije Moskve u Ukrajini.

Obama je tokom posjete Filipinima rekao da će nove sankcije Rusiji obuhvatati izvoz visokih tehnologija ruskoj vojnoj industriji.

Zvaničnici u Vašingtonu kasnije danas bi trebalo da objave kompletnu listu onih koje će obuhvatati nove sankcije, a očekuje se da će na listi biti i bogati pojedinci bliski Putinu.

Obama je objasnio da to nije usmjereno lično ka Putinu, već da je cilj promijeniti Putinovu računicu u odnosu na to kako bi tekuće akcije koje on preduzima mogle imati negativan uticaj na rusku privredu na duže staze.

Zvaničnici Bijele kuće rekli su da su prošle sedmice odlučili da nametnu nove sankcije nakon što je utvrđeno da Rusija ne ispunjava svoje obaveze preuzete osjetljivim diplomatskim sporazumom (postignutim u Ženevi 17. aprila) čiji je cilj ublažavanje krize u Ukrajini.

Međutim, SAD su odložile početak primjene novih sankcija kako bi svoje akcije koordinirale sa Evropskom unijom, koja bi takođe, moguće već danas, mogla da najavi nove sankcije.

Iako je najavio nove sankcije Rusiji, Obama je naveo da se i dalje ne zna da li će one donijeti željene rezultate.

Bonus video: