SAD jačaju vojno prisustvo u Aziji

Sporazum bi trebalo da bude potpisan sjutra u Ministarstvu odbrane Filipina nedugo pred dolazak američkog predsjednika Baraka Obame u Manilu
6 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.04.2014. 11:52h

SAD i Filipini postigli su sporazum koji će u narednih deset godina omogućiti znatnije američko vojno prisustvo u ovoj državi na jugoistoku Azije.

Dogovor je otkrila agencija AP, koja je imala uvid u tajni vladin dokument, a navode su potvrdila i dva filipinska zvaničnika.

Cilj "Pojačanog sporazuma o odbrambenoj saradnji" je suprotstavljanje kineskim pretenzijama u teritorijalnim sporovima sa Filipinima, a snagama SAD će omogućiti privremeni pristup određenim vojnim bazama i raspoređivanje aviona i brodova.

Sporazum bi trebalo da bude potpisan sjutra u Ministarstvu odbrane Filipina nedugo pred dolazak američkog predsjednika Baraka Obame u Manilu, posljednju etapu njegove turneje po Aziji u okviru koje je već posjetio Japan, Južnu Koreju i Maleziju.

U filipinskom nacrtu sporazuma ne navodi se tačno koliko će dodatnih američkih trupa biti raspoređeno, ali se kaže da se radi o "privremenom" raspoređivanju, da će oni biti rotirani i da će njihov broj zavisiti od obima zajedničkih vojnih aktivnosti koje će se održavati u filipinskim bazama.

Na jugu Filipina od 2002. se nalazi više stotina američkih vojnika koji učestvuju u antiterorističkoj obuci filipinskih vojnika koji se bore protiv islamskih ekstremista već decenijama.

Bonus video: