Brazil prestaje da voli fudbal

Letargija temperamentnih Brazilaca potpuno mijenja sliku o naciji sambe, karnevala i urnebesnog slavlja kad lopta uleti u gol
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2014. 07:21h

Iskra je planula prije gotovo godinu dana, i to zbog neznatnog povećanja karata u gradskom prevozu Sao Paula, da bi danas zemlja fudbala prestala da se raduje što će se baš na njihovim terenima svijet odmjeravati u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Mjesec i po dana pred početak Svjetskog prvenstva u fudbalu, istraživanje instituta Datafolja pokazuje da većina Brazilaca, njih 55 odsto, misli da će im ovaj događaj donijeti više štete nego koristi. Samo 36 odsto ispitanih pokazuje izvjesni optimizam uoči najznačajnijeg fudbalskog slavlja.

Čak su i suzdržani Englezi bili ustreptali kada im se bližila olimpijada, a letargija temperamentnih Brazilaca potpuno mijenja sliku o naciji sambe, karnevala i urnebesnog slavlja kad lopta uleti u gol.

Tako je bilo dok smo bili siromašni, kažu Brazilci. Nekada je uspavani gigant sve preživljavao uz veselje, iako veći dio stanovništva nije mogao da zadovolji ni najobičnije potrebe. Danas je Brazil šesta ekonomska sila na svijetu, aktivni protagonista u međunarodnoj politici, predvodnik u biotehnologiji, veliki izvoznik minerala, mesa, soje...

I sa razvojem, podstaknutim prije 11 godina, kada je na čelo zemlje došao Lula da Silva, pa potom Dilma Rusef, oboje iz Radničke partije, došlo je i do nezadovoljstva rastuće srednje klase. Oni priznaju, kako navode sociolozi, da se živi bolje nego ranije, da im je kupovna moć znatno porasla... Istovremeno, srednja klasa je svjesna da bi moglo još mnogo bolje, da je puno korupcije, da su bolnice i infrastruktura u jadnom stanju, da je školstvo slabo, da nasilje i kriminal vladaju ulicama velikih gradova.

Jedan od najcjenjenijih novinarskih pera lista „Folja de Sao Paulo” gleda ovih dana na ovaj paradoks sa puno optimizma i zaključuje da je „Brazil već istovremeno i pobijedio i izgubio svjetski kup”. Van stadiona je pobijedio, navodi on, jer je zemlja sazrela i želi nešto više od fudbala. Želi normalan život sa Mundijalom ili bez njega.

Brazil je, s druge strane, izgubio - jer nije tajna da se kasni sa dovršenjem stadiona, da se nemilice troši novac poreskih obveznika, vrše se rekonstrukcije i poslije presječenih crvenih vrpci, iako je bilo obećano da će ogromni novac doći od privatnih sponzora.

I kao da to nije već dovoljno loše, piše kolumnista lista i dodaje da će se Mundijal odigravati u „atmosferi ratnog stanja” umjesto da bude razlog za opštenarodno veselje. Najavljuje se da će 180.000 agenata, rekordni broj u istoriji ovog takmičenja, čuvati 12 gradova u kojima se odigravaju utakmice.

Armija će takođe izaći na ulice. Oni će raditi 24 časa dnevno, aktiviraće se već 23. maja, a i ostaće u stanju borbene gotovosti do 18. jula, pet dana pošto se Mundijal završi. Samo bezbjednosni aparat koštaće Brazilce 260 miliona eura.

Pored Rija i Salvadora, koji će primiti najveći broj posjetilaca, bezbjednjaci se brinu i za Belo Horizonte, gdje će se smjestiti reprezentacija Argentine. Čuveni Mesi već je za 55.000 eura zakupio jednu luksuznu vilu u koju će se smjestiti njegova porodica i prijatelji. Ona je nedaleko od mjesta gdje živi Ronaldinjo, pa se očekuje da tu teritoriju između Argentine i Brazila zauzmu fudbalski navijači koji imaju podebeli kriminalni dosije.

Izgradnja stadiona je nepotrebno mnogo koštala i za više od dvije milijarde je prevazišla početne proračune, rekonstrukcija aerodroma još nije završena, a u toku je izgradnja za Olimpijske igre 2016, prve na južnoameričkom kontinentu.

Sve to trebalo bi da košta 19 milijardi eura, a prema procjeni agencije „Mudis”, podsticaj za brazilsku ekonomiju biće vrlo mali. Sa 600.000 prvobitno očekivanih turista, broj je spao na polovinu. Veliki kolač uzeće Svjetska fudbalska federacija (FIFA), rijetko koji od običnih Brazilaca koji svakodnevno igraju fudbal na pijesku moći će sebi da priušti i jednu ulaznicu za utakmicu.

Drugi mandat zavisi od učinka reprezentacije

Više vrijedi jedna bolnica nego jedan gol brazilske reprezentacije, čulo se prošlog proljeća kada su počele demonstracije. A šta će biti ako brazilska reprezentacija podbaci i u golovima?

Predsjednički izbori su 5. oktobra, a, po svim pokazateljima, Dilmi Rusef pada popularnost, najviše zbog ogromnih troškova Mundijala i olimpijade.

Ako Brazil ne zatrese mrežu i ne da odlučujući gol, moglo bi da se desi da u oktobru narod glasa za novog šefa države. Ako bude prvak, biće i slavlja bez obzira na loše puteve i velike troškove. Toliko se karioke ipak nisu promijenile.

Galerija

Bonus video: