SAD podržava Japan u sporu s Kinom

Spor oko kontrole nad ostrvima koje Japan zove Senkaku, a Kina Diaoju, ozbiljno je zaoštrio odnose između dvije zemlje
54 pregleda 0 komentar(a)
Barak Obama, Šinzo Abe, Foto: Reuters
Barak Obama, Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2014. 07:38h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da SAD imaju obavezu da brane Japan u slučaju vojnog sukoba s Kinom oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru, ali je pozvao obje strane da taj dugogodišnji spor riješe mirnim putem.

Obama je rekao da SAD ne zauzimaju stranu u sporu o kontroli nad ostrvima, ukazujući ipak da je kroz istoriju Japan imao vlast nad njima, zbog čega će SAD, prema sporazumu o savezu s Japanom, biti u obavezi da je brane u slučaju vojnog sukoba.

"Ona (ostrva) ne treba da budu podvrgnuta promjeni jednostrano. Sporazum o savezu (SAD i Japana) pokriva sve terotorije kojima upravlja Japan", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Japana Šinzom Abeom u Tokiju.

"Sporazum je postojao prije nego što sam ja rođen i jasno je da tu crvenu liniju nisam ja povukao", dodao je američki predsjednik.

"Savez Japan-SAD jači je nego ikada", rekao je Abe novinarima.

Američki predsjednik stigao je u Japan u okviru svoje osmodnevne turneje po azijskim zemljama.

Spor oko kontrole nad ostrvima koje Japan zove Senkaku, a Kina Diaoju, ozbiljno je zaoštrio odnose između dvije zemlje.

Obama je rekao i da je vrijeme da se riješe pitanja koja sprečavaju utvrđivanje konačnih dogovora u vezi sa Transpacifičkim partnerstvom, prije svega rješavanja sukoba s Japanom oko tarifa i pristupa japanskom tržištu automobila, ali i pitanje manjka podrške poslanika Kongresa SAD za taj sporazum.

"Abe mora da se bavi svojom politikom, ja moram da se bavim svojom", rekao je Obama.

Dvojica lidera navela su da pojačavaju pregovore u cilju postizanja dogovora.

Bonus video: