Putin: Kijev da ne šalje vojsku na svoj narod

On je kazao da većina ozbiljnih analitičara pod znak pitanja ne stavlja "činjenicu" da nije riječ o sudbini Ukrajine
13 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2014. 11:44h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da, ukoliko je tačno da su ukrajinske vlasti poslale vojsku u Slavjansk, to predstavlja ozbiljan zločin zvaničnog Kijeva protiv sopstvenog naroda.

Putin je akciju Kijeva okarakterisao kao "kaznenu mjeru" protiv proruskih pristalica, koja će nesumnjivo imati posljedice i po međusobne odnose dvije države. On, međutim, nije precizirao kakve bi mogle da budu te posljedice.

Putin je, prenosi AFP, nazvao aktuelne prozapadne vlasti u Kijevu huntom.

Kako je javilo ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, u akcijama na istoku je ubijeno 5 proruskih separatista, a uništena su i tri kontrolna punkta.

Lavrov: Ukrajina je pion u borbi protiv Rusije

Moskva je optužila Vašington i EU za pokušaj pravljenja revolucije u Ukrajini i ocijenila da tu zemlju Zapad koristi kao "piona u geopolitičkoj igri" protiv Rusije.

"SAD i EU su u Ukrajini pokušali da naprave novu 'obojenu revoluciju', da sprovedu akciju promjene vlasti suprotno Ustavu", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u Institutu za međunarodne odnose u Moskvi.

On je kazao da većina ozbiljnih analitičara pod znak pitanja ne stavlja "činjenicu" da nije riječ o sudbini Ukrajine i da se ta zemlja samo koristi kao pion "u geopolitičkoj igri". Lavrov je ocijenio i da je na snazi pokušaj da se Rusija izoluje i da od toga Zapad nikada nije odustao još od vremena Hladnog rata.

"Dovoljno je da se sjetimo histerične antiruske propagande u SAD i u Evropi, mnogo prije posljednjih događaja u Ukrajini i nastojanja da se na svaki način ocrne Olimpijske igre u Sočiju", rekao je on.

Obama prijeti novim sankcijama

Predsjednik SAD Barak Obama optužio je danas Rusiju da ne poštuje dogovor postignut u Ženevi, čiji je cilj smirivanje tenzija na istoku Ukrajine i zaprijetio da će Moskvi biti uvedene nove sankcije.

"Do sada nismo vidjeli da se poštuje dogovor postignut u Ženevi", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Tokiju, gdje je juče stigao u dvodnevnu posjetu.

On je kazao da se na ulicama ukrajinskih gradova i dalje mogu videti naoružani ljudi koji zazimaju zgrade i maltretiraju one koji se sa njima ne slažu, da oni destabilizjuu region, a da Rusija ne čini nissta kako bi obeshrabrila takve akcije.

Američki predsjednik je dodao da će ako nastavi tako, Rusiji biti uvedene nove sankcije i podsjetio da su ranije preduzete mjere već naudile ekonomiji Rusije.

"S druge strane, ukrajinska vlada donijela je konkretne odluke, donijela zakon o amnestiji i ponudila širok spektar reformi, u skladu sa ustavom i sa dogovorom postignutim u Ženevi", rekao je Obama.

On je ponovio da je neprihvatljivo vojno rješenje problema u Ukrajini. To je prvi komentar američkog predsjednika povodom situacije u Ukrajini poslije dogovora postignutog 17. aprila u Ženevi koji između ostalog podrazumijeva razoružavanje nelegalno naoružanih grupa i vraćanje zauzetih objekata pod kontrolu ukrajinskih vlasti.

Tenzije između SAD i Rusije ponovo su porasle juče i dvije zemlje međusobno se optužuju da rukovode akcijama svojih pristalica u Ukrajini i raspoređuju trupe u blizini ukrajinske granice.

Vašington: Besmislene optužbe Lavrova

Vašington je saopštio da su besmislene tvrdnje ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da SAD finansiraju akcije u Ukrajini.

"Mislim da većina tvrdnji u intervjuu (Sergeja Lavrova) nije bazirana na onome što se dešava na terenu", rekla je sinoć portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki.

Sergej Lavrov je u intervjuu televiziji Raša Tudej rekao da će Rusija adekvatno odgovoriti ako njeni interesi u Ukrajini budu ugroženi, i dodao da SAD rukovode akcijama ukrajinskih vlasti.

Psakijeva je rekla da su takve tvrdnje smiješne i dodala da su akcije ukrajinske vlade legitiman odgovor na nelegalno zauzimanje zgrada u više gradova u Ukrajini.

Ona je kazala da SAD razmatraju zahtjev prelazne vlade u Kijevu da dobije pomoć Vašingtona, ali je i naglasila da vojno rješenje problema u Ukrajini nije prihvatljivo.

"Na terenu je na snazi okupacija i ne mislim da mi treba da pojačavamo tenzije sa Rusijom", rekla je Psaki.

Galerija

Bonus video: