Iran smanjuje kapacitete reaktora

Prema sporazumu iz novembra, Teheran je zaustavio obogaćivanje uranijim na 20 odsto
0 komentar(a)
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2014. 19:26h

Iran će preraditi teškovodni reaktor u gradu Arak kako bi znatno ograničio količinu plutonijuma koju može proizvesti, kaže potpredsjednik Irana Ali Akbar Salehi.

Time je Iran napravio veliki ustupak u pregovorima sa svjetskim silama.

U pregvorima je neformalno postavljen rok do 20. jula do kada treba postići konačni dogovor o ograničenju mogućnosti Irana da pravi nuklearno oružje.

Salehi, koji je i šef Iranske organizacije za atomsku energiju, rekao je da je Teheran predložio preradu postrojenja u Araku tako da se proizvodi jedna petina od prvobitno planirane količine plutonijuma.

On je rekao da će to odagnati bojazan Zapada da Iran može koristiti plutonijum iz tog postrojenja za pravljenje nuklearnog oružja, prenijela je iranska držvna televizija.

Salehi je takođe rekao da je Iran završio slabljenje ranije obogaćenog uranijuma kao dio privremenog dogovora koji je u novembru postigao sa svjetskim silama.

Salehi je rekao da su svjetske sile predložile da se teškovodni reaktor prepravi u lakovodni, ali da Iran to nije prihvatio pošto je teškovodni reaktor potreban za proizvodnju radioizotopa koji se koriste u medicinske svrhe. Iran već ima lakovodni reaktor u postrojenju u Bušaru koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Prema sporazumu iz novembra, Teheran je zaustavio obogaćivanje uranijim na 20 odsto, koji se može koristiti za nuklearno oružje, a zauzvrat je dobio ublažavanje sankcija. Takođe je pristao da polovinu od 20-postotno obogaćeng uranjima razblaži na petopostotni.

Teheran je, takođe, prihvatio da dopusti inspektorima iz Međunarodne agencije za atomsku energiju da posjete nuklearna postrojenja u Iranu, između ostalog i u Araku.