Hitna sjednica

SB UN: Bez dogovora o Ukrajini

"U ovom trenutku, Ukrajina se kreće po ivici", rekao je pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Oskar Fernandes-Taranko članicama Savjeta bezbjednosti
2 komentar(a)
19.02.2019. 00:33h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održao je kasno sinoć hitnu sjednicu zbog povećanja nasilja na istoku Ukrajine, ali konkretne odluke su izostale.

Sjednica, održana na zahtjev Rusije, održana je uoči jutrošnjeg isticanja ultimatuma Kijeva proruskim demonstrantima da polože oružje ili će ukrajinska vojska pokrenuti vojnu operaciju, prenijela je agencija AP.

"U ovom trenutku, Ukrajina se kreće po ivici", rekao je pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Oskar Fernandes-Taranko članicama Savjeta bezbjednosti.

Fernandes-Taranko je rekao da su posmatrači UN u istočnoj Ukrajini opisali proseparatističke demonstrante kao naoružane grupe snajperima i automatskiom puškama.

"Činjenica je da su mnoge naoružane jedinice koje smo vidjeli opremljene pancirima, kamuflažnim uniformama sa uklonjenim oznakama", rekla je američki ambasador u UN Samanta Pauer.

Prema ambasadorki Pauer, te naoružane jedinice su podigle ruske i separatističke zastave na zgradama koje su zauzeli i pozivaju na referednum i ujedinjenje s Rusijom.

"Mi znamo ko stoji iza ovoga", rekla je ona.

Ukrajinski ambasador u UN Jurij Sergejev istakao je da "ovo nije rat između Ukrajinaca" i da je "ovo vještački napravljeno"

Ambasador Velike Britanije Mark Lial Grant rekao je da je Rusija skoncentrisala na desetine hiljada dobro opremljenih vojnika nedaleko od ukrajinske granice uz dodatnih 25.000 vojnika nedavno upućenih na Krim, prenijela je agencija Rojters.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin odbacio je tvrdnje zapadnih zemalja i Ukrajine da Moskva stoji iza nasilja i istakao je da Ukrajina koristi radikalne neonacističke snage da bi destabilizovala svoj istočni region.

Čurkin je rekao da "neki ljudi, uključujući i članove Savjeta bezbjednosti, ne žele da vide stvarne razloge za ono što se događa u Ukrajini" i da uporno tvrde da Moskva stoji iza svega toga.

"Dosta. To je dovoljno", rekao je Čurkin, prenijela je agencija AP.

Čurkin je, poslije sjednice, rekao da očekuje da zapadne sile izvrše pritisak na Ukrajinu da ponovo razmisle o krajnjem roku za otpočinjanje vojne akcije.

U nedjelju je došlo do razmjene vatre između ukrajinskih specijalnih snaga i proruskih snaga u istočnim ukrajinskim gradovima.

Rusi na istoku Ukrajine strahuju da bi ih nova prozapadna vlada u zemlji ugnjetavala i zbog toga zahtijevaju referendum o autonomiji i eventualnom pripajanju Rusiji.

Galerija