Boko Haram ubio 60 ljudi na sjeveroistoku Nigerije

Napadači, koji su pripadnici islamističke grupe Boko Haram, bacali su u nedjelju eksplozivna sredstva na selo Amčaka kao i na okolna mjesta
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2014. 07:14h

Najmanje 60 osoba ubijeno je u napadima na nekoliko sela na sjeveroistoku Nigerije, saopštile su danas lokalne vlasti.

"Napadači, koji su pripadnici islamističke grupe Boko Haram, bacali su u nedjelju eksplozivna sredstva na selo Amčaka kao i na okolna mjesta. U tom napadu je ubijeno najmanje 60 osoba", izjavio je predstavnik lokalnih vlasti Baba Šehu Gulumba.

Prema njegovim riječima, brojni mještani su napustili svoje domove u strahu da će biti novih napada. Zbog toga, tokom vikenda oko 400 studenata nije došlo na fakultet na polaganje ispita.

Od maja prošle godine tri države na sjeveroistoku Nigerije su proglasile vanredno stanje zbog čestih napada islamista. Islamistička grupa Boko Haram, u prevodu "Zapadno obrazovanje je grijeh", bori se za uvođenje šerijatskog prava i protivi se modernom obrazovanju i nauci.

Grupa je poznata po napadima na hrišćane i po podmetanju bombi u crkve. Osnovana 2001. godine, grupa je u međunarodnoj javnosti postala poznata poslije vjerskog nasilja u Nigeriji u julu 2009. godine tokom kojeg je poginulo više od 1.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: