Opozicija pobijedila u Indoneziji

Analitičari ocjenjuju da će PDI-P morati da uđe u kolaciju kako bi njen vođa, sadašnji gradonačelnik Džakarte, Džoko Vidodo (52) bio kandidat za predsjednika
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 13:17h

Opoziciona Demokratska stranka borbe za Indoneziju (PDI-P) pobijedila je na parlamentarnim izborima, osvojivši 19 odsto glasova, javili su indonežanski mediji.

Ukoliko taj rezultat bude konačan, opoziciona partija, koja je bila favorit na izborima, neće moći da ima sama svog kandidata na predsjedničkim izborima zakazanim za 9. jul.

U Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji na svijetu, stranke koje osvoje od 20 do 25 odsto glasova na parlamentarnim izborima mogu kasnije da imaju svog kandidata na predsjedničkim izborima.

Analitičari ocjenjuju da će PDI-P morati da uđe u kolaciju kako bi njen vođa, sadašnji gradonačelnik Džakarte, Džoko Vidodo (52) bio kandidat za predsjednika.

Zvanični rezultati parlamentarnih izbora očekuje se od 7. do 9. maja.

Više od 186 miliona birača pozvano je da glasa među 230.000 kandidata za parlamentarne izbore na arhipelagu od 17.000 ostrva.

Demokratska stranka predsjednika Indonezije Susila Bambanga Judhojona, umiješana u razne skandale, vjerovatno će pretrpjeti poraz na ovim, četvrtim po redu parlamentarnim izborima od kraja diktature Suharta 1998. godine, pisale su ranije agencije.

Za sada je jedino PDI-P od 12 stranaka u trci za poslanička mjesta u poziciji da osvoji više od 20 odsto glasova kako bi imala kandidata za predsjedničke izbore.

Galerija

Bonus video: