Kina: Nećemo prvi praviti problem oko spornih ostrva

"Nećemo preuzimati inicijativu na izazivanju nevolja", rekao je general Čang na zajedničkoj konferenciji za novinare u Pekingu
1 komentar(a)
Senkaku, Japanski avion, Foto: Beta/AP
Senkaku, Japanski avion, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.04.2014. 09:45h

Peking neće prvi "izazivati nevolje" oko spornih ostrva u Južnom kineskom moru sa susjedima, izjavio kineski ministar odbrane Čang Vanćuan.

"Nećemo preuzimati inicijativu na izazivanju nevolja", rekao je general Čang na zajedničkoj konferenciji za novinare u Pekingu, dan pošto je američki sekretar za odbranu obišao prvi kineski nosač aviona, što je međunarodna javnost ocijenila kao rijedak potez kineske Narodne oslobodilačke armije.

Kineski ministar je ponovio stav Pekinga da Kina ima "neosporni suverenitet" nad ostrvima u sporu sa Japanom, dodajući da je teritorijalni suverenitet "ključno pitanje" oko kog Kina "neće praviti kompromise", prenio je AFP.

Čang je, međutim, istakao da je Kina spremna da sporove rješava mirno "sa zemljama koje su u njega uključene".

AP dodaje da je Vašington kritikovao nedavnu odluku Pekinga da proglasi zonu kineske protivvazdušne odbrane (zone zabrane leta) nad velikim dijelom Istočnog kineskog mora.

"Svaka zemlja ima pravo da uspostave zonu protivvazdušne odbrane, ali nema pravo da to uradi jednostrano bez saradnje, bez konsultacija. To doprinosi tenzijama, nesporazumima i na kraju bi moglo da doprinese ili na kraju da dođe do opasnog sukoba'', rekao Hejgel.

Hejgel je ponovio da Vašington ne zauzima stav o teritorijalnim pitanjima, ali da želi da se nesporazumi rješavaju "miroljubivo" i dodao da su Filipini i Japan dugogodišnji saveznici SAD-a i da Vašington ima ugovore sa te dvije zemlje i da je "u potpunosti posvećen tim ugovornim obavezama".

Dva ministra su razgovarala i o Sjevernoj Koreji. Hejgel je ukazao da su u toku prijetnje iz Sjeverne Koreje koja je nedavno prijetila dodatnim raketama i nuklearnim testovima i da SAD i Kina imaju zajednički interes - denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

AP je najavio da će Hejgel kasnije danas ukazati na problem sajber bezbjednosti kao oblast gdje SAD želi da Kinezi budu transparentniji.

Bonus video: