Filipini rekli "da" kontracepciji, zalud otpor crkve

Zakon predviđa obuku planiranja porodice, besplatno dijelenje kondoma i antibebi pilula i nalaže učenje seksualnog obrazovanja u školama
0 komentar(a)
Kontracepcija, Foto: Shutterstock
Kontracepcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2014. 08:24h

Vrhovni sud na Filipinima odobrio je zakon o kontroli rađanja, uprkos velikom otporu Katoličke crkve koja se oštro suprotstavljala kontracepciji.

"Zakon o kontroli rađanja nije protivustavan", potvrdio je portparol Vrhovnog suda Teodor Te novinarima i najavio konačnu odluku suda kojom su zanemarene više desetina peticija crkvenih grupa protiv zakona o reproduktivnom zdravlju, prenijela je agencija AFP.

Zakon predviđa obuku planiranja porodice, besplatno dijelenje kondoma i antibebi pilula i nalaže učenje seksualnog obrazovanja u školama.

Katolička crkva je, do danas, vodila uspješnu kampanju više od 15 godina protiv bilo kakvog oblika zakona o planiranju porodica na Filipinima, mada je filipinska predsjednica Beninjo Akino prkoseći crkvenom pritisku, potpisala zakon u decembru 2012. čime pravni akt stupio na snagu.

Međutim, sud je ubrzo suspendovao zakon pošto su crkvene grupe podnijele peticije tvrdeći da je takav zakon protivustavan.

Bonus video: