Ban ki Mun: Stidimo se zbog genocida u Ruandi i Srebrenici

Ban je, takođe, poručio da tako nešto ne bi trebalo "nikada više" nigdje da se dogodi.
98 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2014. 20:30h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun priznao je danas u Ruandi, koja obilježava 20 godina otkako je u toj zemlji počinjen genocid, da se međunarodna zajednica i danas stidi što nije djelovala u Ruandi 1994. i što je godinu dana kasnije napravila istu grešku u Srebrenici.

"Mnogi među osobljem UN i drugima pokazali su izuzetnu hrabrost. Ali mogli smo da učinimo još mnogo više. Trebalo je da učinimo više. U Ruandi su trupe povučene tamo gdje su bile najpotrebnije", rekao je prvi čovjek UN u govoru pred okupljenim Ruanđanima u Kigaliju, prenosi AFP.

"Godinu dana kasnije u Srebrenici, zone koje su Ujedinjene nacije proglasile 'bezbjednim' bile su pune opasnosti, a nevini su prepušteni masakru", kazao je Ban i istakao: "Stid je i dalje tu, čitavu generaciju poslije tih događaja".

Ban je, takođe, poručio da tako nešto ne bi trebalo "nikada više" nigdje da se dogodi.

"Danas je Sirija u plamenu, a Centralnoafrička Republika u haosu. Svijet tek treba da u potpunosti prevaziđe svoje podjele, ravnodušnost, moralnu kratkovidost", zaključio je Ban, ali je ocijenio i da je postignut izvjestan napredak pošto "lideri i ratne vođe imaju sve više izgleda da pred sudom odgovaraju za svoje zločine".

Komemoraciji na fudbalskom stadionu u Kigaliju prisustvovalo je i nekoliko afričkih šefova država i visokih diplomata iz Evrope i SAD.

Kagame: Francuska učesnik u genocidu

Predsjednik Ruande Pol Kagame je rekao da bi Ruanđani, takođe, trebalo da slave značajan napredak ostvaren u proteklih 20 godina.

"Danas imamo razloga da slavimo normalne momente života, koje drugi lako uzimaju kao gotovu činjenicu. Ako genocid otkriva šokantnu ljudsku sposobnost za ljudsku surovost, odluke Ruande pokazuju njenu sposobnost da se oporavi", rekao je Kagame.

Kagame (foto: Reuters)

U govoru pred 30.000 ljudi, Kagame je ponovo optužio Francusku da je učestvovala u masakru prije 20 godina, prenosi francuski list "Figaro" (Le Figaro).

Francuska je, u međuvremenu, danas po podne saopštila da se pridružuje narodu Ruande u obeležavanju sećanja na žrtve genocida počinjenog 1994. godine, uprkos diplomatskom sporu sa Kigalijem.

U saopštenju Jelisejske palate se navodi da je genocid u Ruandi "jedan od najgorih zločina našeg vremena, koji je počinjen dok je svijet to posmatrao a nije mogao da to spriječi".

U Ruandi se prije 20 godina dogodio genocid u kome je za oko 100 dana pobijeno najmanje 800.000 ljudi, uglavnom iz manjinskog plemena Tutsi.

Francuska je priznala da su za vrijeme genocida u Ruandi napravljene velike greške, ali je negirala optužbe tvrdeći da su francuske snage željele da zaštite civile.

U Ruandi se prije 20 godina dogodio genocid u kome je za oko 100 dana pobijeno najmanje 800.000 ljudi, uglavnom iz manjinskog plemena Tutsi.

Nasilje je izbilo poslije smrti predsjednika Žuvenala Habijarimane, pripadnika plemena Hutu, koji je poginuo u avionskoj nesreći 6. aprila 1994, a završeno je u julu iste godine kada je Patriotski front Ruande (RPF), pobunjenička grupa predvodjena Tutsima, porazio vladine snage.

Zvaničan period žalosti koji je počeo prije tri mjeseca paljenjem baklje koja je obišla sva mjesta u zemlji, kulminirao je danas kada je predsjednik Kagame, predvodnik RPF-a, upalio vječni plamen u memorijalnom centru posvećenom genocidu, koji će gorjeti 10 dana.

Galerija

Bonus video: