Izrael bombardovao Gazu: "Osveta za terorističku agresiju"

"Naša je obaveza da tražimo one koji žele da nas napadnu, eliminišemo njihove sposobnosti i gonimo ih gdje god se krili", naveo je Lerner u saopštenju
0 komentar(a)
Gaza, Foto: Beta/AP
Gaza, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.04.2014. 09:39h

Izraelski borbeni avioni bombardovali su sinoć pet ciljeva u pojasu Gaze, u znak "osvete" za "terorističku agresiju", rekao je potpukovanik Peter Lerner, vojni portparol.

Četiri "ciljane terorističke lokacije" su bombardovane na sjeveru Gaze i jedna na jugu, rekao je Lerner, naglasivši da su udari bili "precizni" i zasnovani na obavještajnim informacijama.

Doktor Ašraf al-Kidra iz bolnice Šifa u Gazi rekao je da nije bilo mrtvih ni ranjenih u izraelskim udarima. Vojna akcija je uslijedila nakon što je od kraja marta oko130 raketa ispljeno iz pojasa Gaze na jug Izraela.

"Naša je obaveza da tražimo one koji žele da nas napadnu, eliminišemo njihove sposobnosti i gonimo ih gdje god se krili", naveo je Lerner u saopštenju.

Do udara je došlo u trenutku kada su nastojanja da se postigne mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca zapala u krizu.

Izrael nije oslobodio četvrtu, finalnu grupu od 26 palestinskih zatvorenika, kako je bilo planirano na osnovu dogovora o obnovi pregvora krajem jula prošle godine.

Palestinci su odgovorili kršenjem obećanja da neće tražiti međunarodno priznanje države dok traju pregovori.

Državni sekretar SAD Džon Keri upozorio je da takvi potezi nisu od pomoći i da postoje granice nastojanjima Vašingtona da doprinesu sporazumu o miru.

Bonus video: